Onze bewegingsvrijheid is beperkt vanwege het coronavirus. Dit is noodzakelijk om het virus te bestrijden, maar al dat thuis zitten is niet zo gezond voor uw fysieke en mentale gestel. Hoe blijft u fit in coronatijd? We helpen u op weg. 

Met thuisisolatie voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Maar tegelijk ligt er een ander gevaar op de loer: gebrek aan lichaamsbeweging en mentale uitdaging. In hun manifest Het coronavirus daagt ons uit! maakt neuropsycholoog Erik Scherder samen met twee andere wetenschappers duidelijk hoe belangrijk het is juist in deze tijd fysiek en mentaal fit te blijven. “Het gevaar is dat mensen het ‘thuiszitten’ letterlijk gaan nemen”, licht Scherder toe. “Maar door stil te zitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt.”

Work-out in de woonkamer

Of u normaal gesproken nu veel sport of alleen af en toe de fiets pakt, het wegvallen van deze dingen uit uw routine heeft binnen enkele dagen al impact op uw conditie. Belangrijk dus om te blijven bewegen! En hoewel anders dan anders, kan dat nog prima in deze coronatijd. “Ga de trap een paar keer extra op en af, of maak elke dag een wandeling”, raadt Scherder aan. Ook kunt u in de woonkamer, op het balkon of in de tuin simpele oefeningen doen om uw lichaam gezond te houden. Voormalig topatlete Olga Commandeur helpt u graag op weg met deze vijf oefeningen.

Training voor de geest

Naast lichamelijke oefening is het belangrijk de hersenen in beweging te houden. Nieuwe prikkels krijgen en blijven leren: het houdt uw brein gezond. Maar nu we bijna al onze tijd in dezelfde omgeving doorbrengen, gaat ook dat niet vanzelf. “We moeten onszelf blijven uitdagen”, aldus Scherder. Dat kan bijvoorbeeld met denkpuzzels of breinspelletjes. Maar ook door te leren over nieuwe onderwerpen. Scherder is ambassadeur van de stichting Oud Geleerd Jong gedaan, waar studenten colleges geven aan ouderen. Verschillende colleges over bijvoorbeeld fotografie, Koning Willem 1, het strafrecht of de blues worden nu online aangeboden. Van simpele rek- en strekoefeningen tot zware krachttraining, maar dan voor de geest.

Vitaliteitscoach Actify

De onzekerheid, het wegvallen van routine, het gebrek aan sociale contacten: deze lockdowntijd vraagt veel van ons. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan voldoende ontspanning. Ook Actify, de vitaliteitscoach van Zilveren Kruis, helpt u hierbij. Bijvoorbeeld met ontspannende meditaties.

Vragen over het Coronavirus en uw zorgverzekering? 
Bijvoorbeeld over het preventief laten testen of de vergoeding van mondkapjes? 
Kijk hier voor de belangrijkste antwoorden