U zit noodgedwongen thuis vanwege het coronavirus. Bezoek krijgt u niet of nauwelijks en de deur gaat u hoogstens nog uit voor een boodschap of om een frisse neus te halen. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, maar niet zo goed voor uw fysieke gestel. Voormalig topatlete Olga Commandeur geeft u vijf oefeningen om ook thuis in beweging te blijven. 

Thuisisolatie, het is een noodzakelijke maatregel om het coronavirus te bestrijden. Maar tegelijkertijd ligt er door deze thuisisolatie een ander gevaar op de loer: gebrek aan lichaamsbeweging. Stilzitten is funest voor uw afweersysteem. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder luidt daarom met twee collega’s de noodklok. In hun manifest Het coronavirus daagt ons uit! maken de drie wetenschappers duidelijk hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor het bestrijden van virussen. Als het aan hen ligt is lichaamsbeweging net zo belangrijk als handen wassen om het virus te bestrijden, zo legt Scherder uit in het AD.

In beweging met Olga Commandeur

U zit dan misschien wel binnen, maar dat wil niet zeggen dat u binnen zitten te letterlijk moet nemen. Ook in uw woonkamer, op het balkon of in uw tuin kunt u genoeg oefeningen doen om in beweging te blijven. Geen inspiratie? Olga Commandeur helpt u op weg met onderstaande vijf oefeningen.

Een coördinatieoefening voor een goede balans tussen lichaam en hersenen

 

Oefening voor soepele heupen, knieën en romp

 

Basisoefening voor een sterke rug en bovenbenen

 

De muurzit voor sterke bovenbenen

 

Traplopen voor sterke botten