ABN AMRO ZilverSchild bestaat 15 jaar

Het begon allemaal met een collectieve zorgverzekering voor postactieven van ABN AMRO, maar het werd in die 15 jaar zoveel meer. Alles draait om gezond en vitaal ouder worden. Door genoeg te bewegen, gezond te eten en vooral om door van het leven te genieten.

5.000 stappen wandeling in Park Sonsbeek

Bestuursvoorzitter Wim Bosma wandelt op een herfstige dag met journalist Peter Bierhaus door hun geliefde park Sonsbeek in Arnhem. Een prachtig park dat zich met recht een rijksmonument mag noemen. Ook een keer kennismaken met dit park?

De Park Sonsbeek Kennismakingswandeling voert u door het prachtige Arnhemse park dat in de 19e eeuw werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het park is vooral bijzonder door de hoogteverschillen. Deze hoogteverschillen zijn zo’n 100.000 jaar geleden in een van de ijstijden ontstaan doordat gletsjers keien en zand tot ver in Nederland opstuwden. Terwijl u door het park wandelt komt u langs verschillende monumenten en bijzondere plekjes. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en op uw route komt u ook langs een Grand Café waar u niet alleen geniet van het magnifieke uitzicht, maar eventueel ook van een kop koffie of een goed glas wijn.

Iedere dag voldoende bewegen helpt u gezond en vitaal ouder te worden. Doet u mee met onze 5.000 stappen challenge?

Sonsbeekpark

1
1. Zwanenbrug

De Zwanenbrug over de Sint Jansbeek is een rijksmonument. De brug werd in 1902 gebouwd en in 1998 volledig gerestaureerd.

2
2. Kleine waterval

De watervallen in het park geven aan waar vroeger de watermolens stonden. De kleine waterval verving de Sonsbekermolen en is de oudste waterval van Sonsbeek. Deze waterval dateert uit de 19e eeuw.

3
3. Hangbrug

Oorspronkelijk lag hier een houten brug, maar deze werd aan het eind van de 19e eeuw vervangen door een hangbrug. Deze voetgangersbrug is versierd met gietijzeren ornamenten.

4
4. Stadsvilla Sonsbeek

Bovenop de Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek, in de volksmond De Witte Villa genoemd. De villa dateert uit 1744 en sinds 2000 kunt in het Grand Café met een drankje genieten van het magnifieke uitzicht.

5
5. Monument Nobelprijswinnaar

In 1931 onthulde prinses Juliana het monument voor Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz. Het monument is een ode aan de wetenschap als bron voor kennis en voorspoed.

Doe mee met de 5.000 stappen challenge

Ieder dag voldoende bewegen helpt u om gezond en vitaal ouder te worden. Daar helpen we u graag een handje bij. In kader van ons 15-jarig jubileum organiseert ZilverSchild de 5.000 stappen challenge. Doet u mee?

Het is wetenschappelijk bewezen dat voldoende lichaamsbeweging een grote invloed heeft op uw gezondheid. Wandelen heeft een flink aantal voordelen ten opzichte van andere bewegingsvormen. Het is gemakkelijk inpasbaar in het dagelijks leven, bijna iedereen kan het, het kan altijd en overal, het levert nauwelijks blessures op, het is goedkoop en ook tijdens de coronapandemie kunt u het met een gerust hart blijven doen.

Alle stappen tellen mee
Voor 65-plussers adviseert de Gezondheidsraad om 6.000 tot 8.500 stappen per dag te zetten. Alle stappen tellen mee, dus ook de stappen die u in en om het huis zet. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld wandelend boodschappen doen, na de lunch een ommetje maken of een rondje op de fiets. Wat u kiest maakt niet uit, zo lang uw maar beweegt en niet te lang achter elkaar stil zit.

Een stappenteller motiveert
Met een stappenteller houdt u heel eenvoudig bij hoeveel stappen u per dag zet. Maar dat niet alleen, een stappenteller motiveert ook om meer te bewegen. Zeker als u doelen stelt of aan onze challenge mee doet. Er zijn stappentellers in allerlei soorten en prijsklassen, dus kijk welke stappenteller bij u past.

Wandelschoenen aan en lopen maar!

Bestuur zet zijn beste beentje voor

Uiteraard doet het bestuur van ZilverSchild ook mee aan deze challenge. Zij hebben 5 dagen lang minimaal 5.000 stappen gezet. In hun dagboek kunt u zien hoe zij aan die stappen kwamen.

 • Dag 1:9.121 stappen
  Als vrijwilliger loop ik iedere week met iemand door de bossen.
 • Dag 2:6.637 stappen
  Met mijn vrouw door de buurt gelopen en ’s middags nog met een grote omweg de post weggebracht.
 • Dag 3:16.944 stappen
  ’s Ochtends met een vriend de ‘groene lichtwandeling’ in Soest gelopen en ’s middags de boodschappen gedaan.
 • Dag 4:9.470 stappen
  Naar de bakker gelopen aan de andere kant van het dorp en ’s middags met een omweg de krant naar een kennis gebracht.
 • Dag 5:5.236 stappen
  De dag begonnen met een half uur steppen in de sportschool en verder wat stappen in en om het huis
 • Dag 1:10.905 stappen
  Begin de dag, zoals altijd, op de crosstrainer: 5 x 10 minuten en dan nog 3 x 10 minuten op de hometrainer.
 • Dag 2:12.691 stappen
  Naast mijn gebruikelijke ochtendritueel nog een fijne lunchwandeling gemaakt.
 • Dag 3:11.490 stappen
  Vandaag ook nog een stuk gefietst.
 • Dag 4:15.355 stappen
  Ochtendritueel en na de lunch weer een stuk gelopen en dan gaat het hard met de stappen.
 • Dag 5:13.796 stappen
  Zelfde recept als gisteren
 • Dag 1:6.734 stappen
  Gewandeld bij Rhenen rond de zandafgraving.
 • Dag 2:11.667 stappen
  In de vroege ochtend, toen het nog heerlijk stil was, gelopen rondom Zoelen.
 • Dag 3:9.251 stappen
  Een wandeling langs de Rijn in de uiterwaarden en later nog een rondje over de markt.
 • Dag 4:11.722 stappen
  ’s Ochtends een korte wandeling in de wijk en 's middags door de uiterwaarden langs de Waal.
 • Dag 5:10.194 stappen
  Rondje in de buurt en later nog langs de fruitbomen in het buitengebied.
 • Dag 1:9.740 stappen
  Rondje gelopen op Papendal en Koningsakkers.
 • Dag 2:10.132 stappen
  18 holes gegolfd.
 • Dag 3:11.739 stappen
  Een mooie boswandeling gemaakt op Landgoed Warnsborn.
 • Dag 4:9.164 stappen
  Vandaag in de bossen van Landgoed Mariëndaal en Lichtenbeek gewandeld.
 • Dag 5:5.890 stappen
  Een dag de deur niet uit geweest, maar de schilder is in huis en dan zet je ongemerkt toch nog veel stappen.

Warme winteruitjes

De ‘kale’ maanden staan weer voor de deur. En zeker in tijden van corona is een sociale invulling niet altijd even makkelijk. Maar we laten u niet graag in de kou staan: naast 5 coronaproof activiteiten voor een warme winter in het magazine hier nog eens 10.

75 jaar vrijheid: hij of ik?

Vijf jaar lang waren we in de Tweede Wereldoorlog onze vrijheid kwijt. In 2020 staat Nederland stil bij 75 vrijheid. Het Nationaal Militair Museum in Soest viert dit met de indrukwekkende tentoonstelling ‘Hij of ik’. Door de ogen van een Canadees en een Duitser beleeft u vanuit een persoonlijk perspectief de bevrijding van Nederland.

Op afstand de beste

Museum De Pont huisvest in een oude wolspinnerij van 7000 vierkante meter. Ruimte genoeg dus om afstand te bewaren en om te genieten van hedendaagse kunst. Onder de noemer ‘De route wordt opnieuw berekend’, een knipoog naar de stem van de navigatie, wordt u langs de indrukwekkende collectie geleid.

Uit eten in eigen huis

In deze tijd liever thuis eten dan buiten de deur, maar dan wel met een smaakvol driegangenmenu? Geen probleem met het kookboek Impress Your Friends van meesterkok Angélique Schmeinck waarin de succesvolste menu’s van het gelijknamige 24Kitchen-programma zijn gebundeld. Maak indruk op uw tafelgasten zonder u druk te maken!

De Veroordeling

Op 14 januari 2021 gaat de Nederlandse film De Veroordeling in première. De Veroordeling vertelt het verhaal over de spraakmakende Deventer moordzaak. Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) verliest gedurende het proces zijn objectiviteit en wordt steeds meer in het kamp gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ veroordelen. Een ware media-hetze is het gevolg.

De mooiste winter wandelingen

Een wandeling kan altijd, ook in de winter en met social distancing als devies. De boswachters van Natuurmonumenten selecteerden de mooiste winter wandelingen in Nederland. Dus, hup naar buiten voor een frisse neus en daarna opwarmen bij een kop warme chocolademelk of een goed glas wijn.

Om naar uit te kijken

In december kunt u weer genieten van mooie televisieprogramma’s. Op 16 en 23 december presenteert Martijn Krabbé Merry little Christmas, waarin Legobouwers met elkaar de strijd aangaan om het mooiste kerstdorp te bouwen. Op 24 december kunt u weer genieten van de All you need is love kersteditie en vanaf 28 december ziet u op NPO 2 Wintergasten met Janine Abbring om maar een paar voorbeelden te noemen.

Voor de draad ermee

Liever de deur niet uit, maar wel iets om handen hebben? Plus presenteert DRAAD, een speciale editie met veertig duidelijke patronen voor het maken van de leukste brei-, haak- en naaiwerken. Allemaal met duidelijke beschrijvingen en voor ieder wat wils, of u nu geoefend bent of een nieuwe hobby wilt oppakken. U bestelt de special in de Pluswebshop.

Hondenleven

Veel kunstenaars hebben een muze. Voor William Wegman zijn dat zijn Weimarse staanders. Al decennialang fotografeert hij zijn honden in allerlei settings. We zien de hond als huisvrouw, advocaat, priester en zelfs als hondenuitlater. Het resulteert in de vermakelijke en kunstzinnige tentoonstelling Being Human. De tentoonstelling is tot en met 3 januari te zien in Fotomuseum Den Haag.

Spoorzoekertje in de auto

Ga met de auto op ontdekkingsreis met een autopuzzeltocht. Geheel coronaproof, want de routes zijn zo gemaakt dat u de auto niet uit hoeft. Ook leuk dus op een regenachtige dag. Net als in een echte rally zoekt u met het bolletje-pijltje-systeem de route. Onderweg lost u allerlei raadsels op en kunt u de auto bingo spelen. Op Autopuzzeltocht vindt u zes verschillende routes.

Een virtueel museumbezoek

Liever niet de deur uit, maar wel cultuur snuiven? Dat kan, want wereldwijd openden meer dan 500 musea hun virtuele deuren. Vanuit uw huiskamer kunt u dus een echte Rembrandt bekijken of oog in oog staan met het werk van Picasso. Boek vandaag nog uw virtuele museumbezoek op Google’s Arts & Culture Platform.