Zilveren Kruis introduceert het zorgrapport als keuzehulp. Met een zorgrapport kunt u de kwaliteit van zorg tussen ziekenhuizen vergelijken. Zo krijgt u antwoord op de vraag welk ziekenhuis het beste past bij uw behandeling.

 

Als u zorg nodig heeft, is het prettig om te weten bij welke zorgverlener u het beste terecht kunt. Per patiënt en per aandoening verschilt het namelijk welk ziekenhuis het meest geschikt is om een behandeling te ondergaan. Zilveren Kruis maakt deze informatie met zogenaamde zorgrapporten voor u inzichtelijk, zodat u de best passende zorgaanbieder kunt kiezen.

 

Wat staat erin een zorgrapport?

Om een zorgrapport voor u te maken heeft Zilveren Kruis een aantal gegevens van u nodig. Uiteraard om welke aandoening het gaat. Daarnaast kunt u verschillende voorkeuren aangeven. De reisafstand of voorkeur voor een bepaald ziekenhuis bijvoorbeeld. Op basis daarvan vergelijkt Zilveren Kruis vijf ziekenhuizen met elkaar. Met een zorgrapport krijgt u bijvoorbeeld inzicht in:

  • waar de meeste operaties voor de desbetreffende aandoening worden gedaan;
  • wat de beroepsgroep het minimale aantal vindt;
  • in welke mate en bij welke zorgverlener er complicaties optreden na een behandeling;
  • voor diverse ingrepen wordt genoteerd of zorgverleners digitale zorg aanbieden.

Daarnaast staan er in een zorgrapport ook nog tips en voorbeeldvragen die u mee kunt nemen naar het gesprek met uw arts. Zo’n gesprek kan immers best spannend zijn en dan kan het voorkomen dat u een vraag vergeet te stellen. Het zorgrapport biedt u een checklist, zodat u meer regie kunt nemen op de behandeling.

 

Wat is het voordeel van een zorgrapport?

Zilveren Kruis stelt dat door de vergelijking van ziekenhuizen de kwaliteit inzichtelijk wordt, waardoor de kans op complicaties vermindert. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onderschrijft de meerwaarde van zorgrapporten. “We weten dat één op de vijf kankerpatiënten achteraf liever een ander ziekenhuis zou hebben gekozen”, vertelt Irene Dingemans, belangenbehartiger bij de NFK op de site van Zilveren Kruis. “Het is ons een doorn in het oog dat op dit moment niet via objectieve, vergelijkbare informatie openbaar is waar welke expertise aanwezig is als het gaat om de behandeling van kanker. Wij zijn blij dat Zilveren Kruis nu al een eerste stap zet in de richting van meer transparantie over kwaliteit van zorg.”

 

Een zorgrapport aanvragen?

U kunt online een zorgrapport aanvragen. Mocht u hulp nodig hebben, neem dan contact op met de Zorgcoaches van Zilveren Kruis.