Sinds dit jaar wordt de Clear.bio Gezondheidscheck vergoed vanuit het Extra Vitaal Pakket van Zilveren Kruis. In twee weken tijd leert u veel over uw gezondheid en het effect van voeding op uw lichaam. Clear.bio helpt mensen met diabetes hun ziekte onder controle te krijgen en zelfs te keren. Maar ook wanneer u geen diabetes hebt, is Clear.bio van grote meerwaarde. Dat ontdekte ook Safiera.

 

“Het is een bijzondere gewaarwording om ineens inzicht te hebben in de werking van je lijf. Waar ik van tevoren bang was dat ik zou vergeten te meten, vergat ik soms juist dat ik niet per se na ieder drankje of hapje mijn telefoon op de sensor hoefde te leggen. Het was zó fascinerend om de lijn in de app te volgen. Een mooie bijkomstigheid is dat je bij het loggen van je eten en drinken ook calorieën aan het tellen bent. Het kan nooit kwaad je hiervan bewust te zijn.”

 

Bewustwording
“De Gezondheidscheck van Clear.bio duurt twee weken. Voor mij draaiden deze twee weken om bewustwording. Veel conclusies waren voor de hand liggend: frisdrank en voeding met koolhydraten geven lange, hoge pieken en mandarijnen houden de lijn stabiel. Van laat eten kun je midden in de nacht wakker worden en veel water drinken is altijd goed. Andere dingen waren opvallender. Mijn lijf reageert bijvoorbeeld helemaal niet goed op een groentesmoothie uit de winkel, maar wel op de smoothies die ik zelf maak. Ook vond ik het verrassend dat een stukje melkchocolade bij mij geen piek aangaf en bijna dezelfde waarde had als een stukje pure chocolade. Voor mijn bloedsuikerspiegel maakt dat dus niet veel verschil, maar voor de lijn is een stukje puur natuurlijk toch gezonder.”

 

Veel kennis
“Toen ik op een avond merkte dat ik heel lang in een piek zat, heb ik de chat gebruikt. Er werd snel gereageerd. Op aanbeveling heb ik een glas water gedronken en een stuk gelopen. Ik zag direct het effect! Dit vind ik de meest toegevoegde waarde van de app: behulpzame mensen die met je meedenken en veel kennis paraat hebben. Zo wordt er ook elke ochtend een nieuwe tip gegeven. Deze lopen uiteen van tips over je voeding tot tips om beter te kunnen slapen. Ook de community is interessant. Zo kun je onderling tips en tricks uitwisselen en de ervaringen van anderen lezen.”

 

Meten is weten
“In twee weken heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd. Als je gaat lezen over een gezondere levensstijl, kom je al snel bij de meest gangbare tips die iedereen kent. Zoals ‘groentesnacks met humus’ of ‘een portie vers fruit’. Maar soms vergeet je dan dat jij een individu bent en dat jouw lijf uniek is. Dit houdt in dat niet alles dat wordt genoemd ook specifiek voor jou de beste keuze is. Het is met name goed om tijdens het meten op je lijf te letten: wat merk je als je waarden stijgen? Want ook zonder sensor wil je de pieken nog herkennen.”

 

Hoe werkt Clear.bio?

In de app houdt u bij wat u eet en drinkt. Met de sensor op uw arm meet u uw bloedsuiker. Daarna ziet u direct in de app hoe uw bloedsuiker reageert op deze voeding. Is bepaalde voeding niet goed voor u? Dan krijgt u suggesties voor andere voedingskeuzes die wel voor u werken. Ook helpen diëtisten in de app u persoonlijk op weg om uw eetgedrag thuis stap voor stap aan te passen.

Vergoeding door Zilveren Kruis
Vanaf 2023 vergoedt Zilveren Kruis het persoonlijke voedingsadvies (t.w.v. €133) van de Clear.bio Gezondscheck. U betaalt alleen de sensor (€66) zelf. De Check duurt twee weken en kunt u hier bestellen. Clear.bio regelt de vergoeding met Zilveren Kruis.