Toen Co Naaktgeboren (74) hoorde dat hij diabetes type 2 had, schrok hij wel even. Maar hij wist zich er al snel bij neer te leggen. Nu kijkt hij vooral naar wat hij nog wél kan.
“De eerste keer dat ik iets vreemds merkte, was in september 2005. Ik was op de wielerclub en wilde iets zeggen tegen iemand. Dat lukte niet, omdat ik zo’n droge mond had. Die droge mond bleef, dus drie maanden later heb ik mezelf aangespoord om maar eens naar de huisarts te gaan. Toen die mijn bloed prikte, was het meteen duidelijk: diabetes type 2. Het was voor mij geen grote verrassing, want mijn moeder had dat ook en het is erfelijk. Natuurlijk is het op het moment dat je zoiets hoort wel even moeilijk. Want diabetes heb je wel voor de rest van je leven.
Dorst
Ik heb gehoord dat mensen soms al jaren klachten hebben voordat de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld. Dat was bij mij niet zo, ik had dus alleen die droge mond. Soms had ik flinke dorst, maar dat was vooral als ik sportte. Ik maakte op de fiets soms toertochten van meer dan 400 kilometer op een dag. Het lijkt me niet zo vreemd dat je daar dorst van krijgt. Dus nee, er waren geen duidelijke symptomen die wezen op diabetes.
Co: “Ik vond het niet spannend om mezelf te spuiten. Ik ben hierin goed begeleid door de praktijkondersteuner van mijn huisarts”
Medicijnen
Sommige mensen met diabetes type 2 hoeven geen medicijnen te nemen, maar in mijn geval was dat wel nodig om mijn bloedsuiker onder controle te krijgen. Op het gebied van leefstijl was ook niet zoveel te winnen, want ik sportte al veel en had een goed gewicht. Ik begon met gliclazide, later werd dat metformine. Kort daarna bleek dat ik toch ook insuline moest gaan spuiten. Daar had ik op zich niet veel moeite mee, ik vond het niet spannend om mezelf te spuiten. Ik ben hierin goed begeleid door de praktijkondersteuner van mijn huisarts.
Pasta afwegen
Sinds ik insuline spuit, heb ik mijn bloedsuiker goed onder controle. Ik spuit nu ook één keer per week Semaglutide, dat vermindert het hongergevoel. Want ik had soms de neiging om toch te veel zoetigheid te eten. Over diabetes bestaat het misverstand dat het vooral om suiker draait, maar koolhydraten zijn veel belangrijker. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger alles wat ze at eerst afwoog. Zelf doe ik dat soms alleen met pasta, omdat daar heel veel koolhydraten in zitten. Over het algemeen kost het me geen moeite om gezonder te eten. Ik mag nog steeds alles eten, maar moet gewoon wat beter opletten.
Te hoog of te laag
Gelukkig heb ik weinig klachten en complicaties die te maken hebben met de diabetes. Soms heb ik wel een hypo (te lage bloedsuiker, red.). Het lastige is dat ik dit zelf niet goed aanvoel, ik merk het vaak alleen doordat ik sterretjes ga zien. Ik moet dan snel iets zoets eten. Ik had het een keer toen ik wakker werd in een hotel in Oostenrijk. Toen ben ik snel naar het ontbijtbuffet gegaan en heb een paar handjes van die zoete ontbijtgranen genomen. Een hyper (te hoge bloedsuiker, red.) heb ik soms ook, maar het verschil met een hypo voel ik eigenlijk niet. Dus dan moet ik eerst bloedprikken om zeker te weten of ik nou te hoog of juist te laag zit.
Minder gevoel
Wat wel vervelend is, is de neuropathie aan mijn voeten. Door de te hoge bloedsuikers zijn mijn zenuwen beschadigd en daardoor heb ik minder gevoel in mijn voeten. Vroeger ging ik graag met de auto naar Oostenrijk op vakantie, maar na een kilometer of honderd achter het stuur voel ik mijn voeten niet meer. Als ik dan even stop en een stukje loop, gaat het wel weer. Maar op weg naar Oostenrijk heb je dan wel heel veel pauzes nodig, dus dat doe ik niet meer. Ik ga nu met de trein. Dit is ook wel een mooi voorbeeld van hoe ik met mijn diabetes omga: ik kijk vooral naar wat ik nog wél kan.
“Een gezonde leefstijl helpt niet alleen om diabetes onder controle te krijgen, maar kan ook voorkomen dat u diabetes krijgt” Bron: DVN
Lang mee doorgelopen
Als je diabetes hebt, moet je regelmatig je voeten controleren. Want als ik een wond krijg, voel ik dat niet. Bovendien duurt het heel lang voordat zo’n wond geneest. Ik heb net ruim een jaar lang een wond aan mijn voet gehad die maar niet dichtging. Daardoor kon ik een tijd niet sporten. Maar ik hoop dat het nu goed dicht is, zodat ik binnenkort weer eens op de fiets kan stappen. Ik wil dan eerst een paar keer naar de sportschool om mijn conditie weer op te bouwen.
Niet groter maken
Ik heb er eigenlijk nooit echt moeite mee gehad dat ik diabetes heb. Misschien ben ik er wel iets te makkelijk in, denk ik soms. Maar ik vind: je moet je niet te druk maken over dingen die je toch niet kunt veranderen. Natuurlijk moet je een ernstige ziekte als diabetes niet bagatelliseren, maar je moet het ook niet groter maken dan het is. Er zijn genoeg mensen die het veel zwaarder hebben dan ik, denk ik altijd maar.”
Handige apps en websites
Voluitlevenmetdiabetes.nl is een online platform voor mensen met diabetes type 2. Het platform is ontwikkeld in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland (DVN). U kunt er terecht voor informatie en inspiratie over een gezonde leefstijl.
E-books
Ook kunt u er e-books downloaden met bijvoorbeeld recepten en wandelroutes. Bekijk hier de de e-books.
- Op dvn.nl de site van DVN zelf, vindt u veel informatie over de ziekte, de diverse behandelingen en leven met diabetes. U kunt zich er ook aanmelden voor (online) cursussen.
- In de app Mijn Eetmeter, houdt u eenvoudig bij wat u elke dag eet en drinkt. U krijgt onder andere inzicht in de hoeveelheid koolhydraten, vezels en zout die u binnenkrijgt. Ook kunt u in de app uw gewicht bijhouden.
- Er zijn ook diverse apps die speciaal zijn ontwikkeld voor diabetespatiënten. Voorbeelden zijn Diabetes dagboek, mySugr en Glucose Buddy. In de meeste apps kunt u bijhouden wat u eet, welke medicijnen u gebruikt en hoe uw bloedglucosewaarden zich ontwikkelen. Sommige apps zijn in het Engels.
Bron: Diabetes Vereniging Nederland www.dvn.nl