Kasten uitmesten, gordijnen wassen en vloerkleden uitkloppen. Het is weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Maar wat als u hier door ziekte of lichamelijke klachten niet aan toe komt? Geen probleem, een beetje stof kan geen kwaad. Dit is wat u minimaal moet schoonmaken om ziekteverwekkers geen kans te geven.

 

Bij schoonmaken denkt u misschien aan een fris en netjes huis. Opgemaakte bedden, blinkende ramen en geen rondslingerende spullen bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk ook fijn, maar het is niet per se noodzakelijk. Veel belangrijker is de strijd tegen onzichtbaar vuil zoals schimmels en bacteriën. Huishoudelijke taken die met hygiëne te maken hebben, verdienen altijd voorrang en de rest kan best even wachten. Wat moet u minimaal doen om ziekteverwekkers buitenshuis te houden?

 

 • Ventilatie
  Frisse lucht is het belangrijkste voor uw gezondheid in huis. Zet daarom iedere ochtend minimaal een kwartier de ramen open. Dat helpt tegen vocht, mijten en fijnstof. Laat bij het luchten van de slaapkamer het bed open liggen, zodat transpiratievocht kan verdampen.

 

 • Badkamer
  Zorg dat de badkamer goed droog is om schimmel en bacteriegroei te voorkomen. Goed ventileren helpt hierbij. Kalk en zeepresten in de badkamer zijn misschien niet zo proper, maar voor uw gezondheid zijn ze niet direct schadelijk. Een grotere bron van bacteriën is de badmat. Was deze iedere week en bij voorkeur op 60 graden.

 

 • Toilet
  De toiletpot zelf is niet de grootste boosdoener, maar de toiletbril, spoelknop, kraan en deurklink. Die brengen vaker een besmetting over dan de toiletpot zelf. Maak ze dan ook in ieder geval één keer per week schoon. Tip: spoel het toilet door met de deksel gesloten. Zo voorkomt u verspreiding van zogenaamde aerosolen.

 

 • Keuken
  De keuken is een belangrijke plek om goed schoon te houden. Maak het aanrecht met een vochtige vaatdoek schoon nadat u het gebruikt heeft. Die vaatdoek is overigens de grootste bron van bacteriën. Verschoon de vaatdoek elke dag en was het op 60 graden.

 

 • Slaapkamer
  In de slaapkamer draait het vooral om uw beddengoed. Uw lakens kunt u eens in de twee weken verschonen, maar verschoon wel iedere week de kussenslopen. Was uw beddengoed bij voorkeur op 60 graden, dat is de minimale temperatuur die alle huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt.

 

 • Elektronica
  De elektronica die u dagelijks gebruikt, verzamelen meer bacteriën dan het gemiddelde toilet. Wist u dat het scherm van uw smartphone of iPad zo’n achttien keer meer bacteriën bevat dan de wc-bril? Met dat in uw achterhoofd is het wel belangrijk om iedere dag even een antibacterieel doekje over uw toetsenbord, telefoon en afstandsbediening te halen.

 

Hulp vragen

Een beetje stof op de kast, zand op de vloer of een spinnenweb op het plafond is voor uw gezondheid niet direct een probleem. Ziekteverwekkers zijn dat wel, dus houd uw sanitair en keuken schoon en volg de rest van bovenstaande tips op. Lukt dit niet meer, vraag dan om hulp van bijvoorbeeld familie of een bekende. Of bekijk of u via de gemeente huishoudelijke hulp kunt regelen.