Vers van de thuiskok in uw buurt

We eten allemaal, elke dag. Maar soms is zeven dagen in de week een verse maaltijd op tafel toveren best een opgave. Via Thuisgekookt.nl kunt u eenvoudig meegenieten van de kookkunsten van iemand uit de buurt. Juist in deze coronatijd biedt het veel mensen uitkomst.  

Thuisgekookt koppelt buurtbewoners aan elkaar voor een gezonde warme maaltijd. Het idee is eenvoudig: mensen die van koken houden, bieden via de website een maaltijd aan voor buurtgenoten of geven aan dat zij graag voor een ander willen koken. Mensen die bijvoorbeeld vanwege hun gezondheid niet zelf kunnen koken, kiezen online hun gerecht, halen dit op of krijgen het thuisgebracht. Voor wie een vaste thuiskok zoekt, maakt Thuisgekookt een match op maat. Het koken gebeurt vrijwillig; alleen de kosten voor de ingrediënten worden doorgerekend. Een gemiddelde maaltijd kost daardoor zo’n € 4,50.

Zorgen voor elkaar

“Met Thuisgekookt willen we het ‘zorgen voor elkaar’ terugbrengen in de buurt”, vertelt directeur Stephanie van Gerven. “Nog maar zo’n vijftig jaar geleden was het normaal om als buurtgenoten naar elkaar om te kijken. Door iets simpels en tastbaars als het delen van eten, blazen we dit nieuw leven in.” Thuisgekookt heeft koks in vrijwel alle buurten van Nederland, al zijn deze niet allemaal op de site te vinden. “Niet alle koks bieden actief maaltijden aan, maar ze willen wel graag koken als we het vragen. Laat daarom vooral uw gegevens achter als u op zoek bent naar een thuiskok in uw buurt”, adviseert Stephanie.

Ideaal in coronatijd

Thuisgekookt bestaat al zeven jaar, maar de afgelopen twee maanden is het drukker dan ooit. Stephanie: “Enerzijds zijn er in deze coronatijd meer mensen die vanwege hun gezondheid niet zelf kunnen koken. Of die in de risicogroep vallen en liever de deur niet uit gaan voor de boodschappen. Tegelijkertijd vallen er veel alternatieven weg, zoals eten in het buurthuis, bij familie of in een restaurant. Ook voor mensen die in quarantaine zitten of het druk hebben met een baan in de zorg, is Thuisgekookt ideaal. We zijn blij dat we in deze tijd voor zoveel mensen iets kunnen betekenen.”

“Thuisgekookt is een mooie manier om de kring in de buurt te vergroten”

Meer dan een maaltje

Thuisgekookt gaat niet alleen over eten, maar ook over gezellig sociaal contact. “We zien vaak dat er een band ontstaat tussen de thuiskoks en de mensen voor wie zij koken. Drie op de vier keer leidt dit tot allerlei andere mooie dingen, zoals even de hond uitlaten of wat extra boodschappen meenemen. Of gewoon samen tijd doorbrengen, al is dat in deze tijd natuurlijk minder makkelijk. Laatst nog zei één van onze koks: ‘Ik heb er een bonus opa en oma bij.’”

Gepensioneerde thuiskoks

Ouderen zijn een belangrijk deel van de doelgroep. “Met de leeftijd komen toch ook de kwaaltjes, en dan is het fijn als iemand wat meer voor je zorgt”, aldus Stephanie. Andersom melden ook veel gepensioneerden zich juist aan als kok. “Wanneer mensen stoppen met werken, vallen er vaak sociale contacten weg. Thuisgekookt is een mooie manier om de kring in de buurt te vergroten.”

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw buurt?  
Ga naar Thuisgekookt.nl