Een kopje koffie in de zon, een spontaan gesprek met een onbekende of een lief kaartje in de brievenbus. Dergelijke kleine geluksmomenten hebben invloed op ons welzijn. Hoog tijd dus om ze (meer) in uw leven te integreren.


Dagelijkse lichtpuntjes verminderen stress, verbeteren ons humeur en versterken onze prestaties en gezondheid, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Het belang ervan is pas vrij recent ontdekt; lange tijd richtten onderzoeken zich vooral op de impact van negatieve levensgebeurtenissen, zoals ziekte en verlies. “Ook de zorg concentreerde zich vooral op de ziekte van patiënten”, vertelt Karen van Ruiten van het Instituut voor Positieve Gezondheid (iPH). “In 2011 kwam er een nieuwe definitie van gezondheid. Daarbij is niet langer de afwezigheid van ziekten en beperkingen het uitgangspunt, maar het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren. Het gaat om veerkracht in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die het leven ons allemaal biedt.” Kleine, alledaagse geluksmomenten kunnen helpen om die veerkracht te ontwikkelen. Reden genoeg dus om ze meer in uw leven te integreren. Maar hoe zorgt u daarvoor?  

Sprongetje

“Allereerst is het belangrijk om die geluksmomenten op te merken”, vertelt Karen. “Waarvan maakt uw hart een sprongetje? Wat zijn uw dromen en verlangens?” Dat is voor iedereen anders. De een geniet van een bos bloemen op tafel. De ander wordt blij van een versgebakken appeltaart. En weer een ander voelt zich gelukkig als hij of zij met de kleinkinderen speelt. Karen: “Door aandacht te hebben voor wat we voelen in plaats van wat we denken, merken we op waar we écht blij van worden.” Daarbij helpt het om te vertragen en uw zintuigen op scherp te zetten. Om letterlijk stil te staan en te ervaren wat u op een bepaald moment voelt. Misschien ontdekt u dan dat die wekelijkse kaartmiddag u eigenlijk helemaal geen plezier (meer) geeft; u doet het bijvoorbeeld vanuit gewoonte of om aan verwachtingen van anderen te voldoen. 

Blijmakers zaaien

“Denken dat we geen dromen of verlangens meer kunnen hebben, ze krampachtig najagen of er niet over praten, werkt niet”, aldus Karen. Wat wél werkt, is stilstaan bij al het moois dat er al in uw leven is, die momenten koesteren én er meer van zaaien. Karen: “Ieder mens is de regisseur van zijn eigen leven.” Zodra onze persoonlijke blijmakers helder zijn, kunnen we ze koesteren door ze te fotograferen, ze met anderen te delen of iedere avond drie kleine geluksmomenten van die dag op te schrijven. Vervolgens kunnen we datgene wat ons blij maakt meer in ons leven integreren. Wie van planten en dieren houdt, kan wat vaker in de natuur gaan wandelen. Wordt u gelukkig van spontane acties, maak dan ruimte in uw agenda. Of droomt u nog altijd van die reis naar Nieuw-Zeeland, maar ziet u, om bijvoorbeeld gezondheidsredenen, beren op de weg? Kijk dan eens samen met een ander naar de mogelijkheden. Karen: “De kern is ons gevoel en hart volgen, tijd vrij te maken voor waar we blij van worden en te doen wat uw dag zin geeft.”

Zilveren Kruis: Gezonder Leven Magazine en Prettiger Ouder Worden