Een kast vol boeken of alles op 1 e-reader; iedere lezer heeft zijn of haar voorkeuren. Maar wat is nu eigenlijk gezonder? Wat u moet weten over het effect van een e-reader op uw ogen en uw slaap.


Het neemt lekker weinig ruimte in beslag, is makkelijk mee te nemen en u zit nooit meer verlegen om een mooie roman: de e-reader heeft zo zijn voordelen. Maar is lezen op dit apparaat, naast al het andere dat we al op een scherm doen, niet schadelijk voor onze ogen? Dat valt mee. Een e-reader verspreidt namelijk slechts een zwak licht en dat licht komt ook nog eens van de zijkanten. Daardoor is het licht niet op de ogen gericht, en dat beperkt de hoeveelheid (gevaarlijk) blauw licht die door het netvlies geabsorbeerd wordt.

Ander soort scherm
Daarbij maken de meeste e-readers gebruik van digitale inkt, oftewel een ‘e-ink-scherm’. Dit is een ander soort scherm dan de lcd-schermen van uw smartphone, televisie of tablet. Bij lcd-schermen wordt het scherm zo’n vijftig keer per seconde opnieuw opgebouwd. Zonder dat u het ziet (het gaat te snel voor uw ogen), staat het scherm te knipperen. Bij e-ink-schermen wordt het scherm maar één keer opgebouwd en blijft dan stabiel, tot u een bladzijde omslaat. Dit geeft een rustiger leesbeeld.

Voor het slapengaan
Toch is lezen op een e-reader voor het slapengaan niet altijd een goed idee. Uit onderzoek blijkt dat het lezen vanaf een verlicht scherm de aanmaak van het slaaphormoon melatonine belemmert, waardoor u lastiger in slaap valt. Ook is de kwaliteit van de slaap slechter. ’s Avonds dan toch beter een papieren boek? Dat hoeft niet. U kunt namelijk de achtergrondverlichting van de e-reader uitschakelen en, heel ouderwets, lezen bij het licht van een bedlampje. Zo stelt u uw ogen niet méér bloot dan wanneer u een papieren boek zou lezen.