Bijzondere verhalen in verwarrende tijden

Hoe beleefden Nederlandse senioren deze uitzonderlijke tijd? Waar maakten ze zich zorgen over en wat gaf hen hoop en troost? Het online verhalenplatform Wij en corona bood ouderen een podium om hun ervaringen te delen.

Waarom een verhalenplatform?
Als het coronavirus ook het maatschappelijke leven in ons land lam legt, zijn het vooral experts die het gesprek over het coronabeleid voeren. Er was echter één perspectief dat vrijwel geheel ontbrak: dat van de mensen die we willen beschermen, van de ouderen in ons land. Er werd over ouderen gepraat, maar niet met hen. Dit stak Ingrid Meijering van GetOud en daarom startte ze samen met kennisinstituut Leyden Academy het verhalenplatform Wij en corona, om ouderen letterlijk een stem te geven.

Wat kunt u lezen op Wij en corona?
Op Wij en corona staan inmiddels bijna driehonderd verhalen van ouderen, hun kinderen en van zorgmedewerkers. Bijvoorbeeld het verhaal van levensgenieter Marianne (68). Samen met haar man leidden ze voor de uitbraak van de coronapandemie een boeiend leven. Voor hun blog Cultuurblogger trokken ze er wekelijks op uit om een artikel over cultuur in Nederland of daarbuiten te maken. Nu durven ze amper de deur uit, bang om besmet te raken. Maar corona gaf haar ook moed. “Het gaf me de moed om ons verhaal op papier te zetten. Het boek ‘De doorzetster: een ode aan de liefde’ gaat over ons leven met onze eerste partners, over hun ziekte, het afscheid, de rouw en over je hart openstellen voor een nieuwe liefde.”

Albertina (82) vertelt over de gevolgen van de anderhalvemetersamenleving voor haar Bingo-clubje en hoeveel moeite de spelleider heeft om de enthousiaste vrouwen in toom te houden. “Ik zeg wel eens tegen hem: ‘je krijgt het nog aan je hart ervan om al die oude wijven uit elkaar te houden’.” Ze kan er gelukkig nog hartelijk om lachen. Ze is heel gelukkig dat ze weer naar haar geliefde bingo-uitjes kan, maar ze houdt haar hart vast. “Het zijn echt niet alleen de jongeren hoor die zich niet aan de anderhalvemeterregels houden, echt niet.”

Meer verhalen leest u op Wij en corona.

Bron: wijencorona.nl