Bij het ouder worden, wordt het zicht slechter. Vaak merkt u dit als eerste doordat u dingen dichtbij minder goed kunt zien. Een leesbril biedt dan uitkomst. Wanneer weet u dat u hieraan toe bent en waar moet u op letten? Oogarts Suzanne Yzer geeft antwoord op vijf vragen.

Net als wijzelf worden ook onze ogen ouder. Jonge ogen hebben een lens die gemakkelijk van vorm verandert. Maar zo ongeveer vanaf het veertigste levensjaar begint de ooglens stugger te worden. De meeste mensen merken dit doordat ze een boek, krant of verpakking minder gemakkelijk kunnen lezen. We noemen dit ook wel (ouderdoms)verziendheid. Een leesbril kan dan uitkomst bieden. Oogarts Suzanne Yzer beantwoord vijf veelgestelde vragen:

1. Hoe weet ik dat ik een leesbril moet?
“Dat merkt u vaak aan het gevoel dat uw armen te kort worden. U houdt een boek op steeds grotere afstand om de letters scherp te krijgen. Het kan ook zijn dat u meer licht nodig hebt om dingen te kunnen lezen.”

2. Hoe helpt een leesbril dingen dichtbij goed te zien?
“Naarmate we ouder worden, kan de lens achter onze pupilopening minder goed bol trekken. Juist dat bol trekken is nodig om in te zoomen en dingen die zich dichtbij bevinden, scherp te kunnen zien. Een bril met plussterkte, oftewel een leesbril, heft dit op. Dat u in de verte nog wel goed kunt zien, komt doordat u daarvoor geen bolle maar een platte, vlakke lens nodig hebt.”

3. Zijn er goede en slechte leesbrillen?
“Als u de bril voor korte momenten gebruikt, zoals voor het lezen van een houdbaarheidsdatum of menukaart, is een leesbril van de drogist prima. Maar als u veel wilt lezen, kunt u beter een leesbril aan laten meten bij de opticien. Bij standaard leesbrillen zijn beide glazen namelijk even sterk, terwijl uw linker- en rechteroog meestal net een verschillende sterkte nodig hebben.”

4. Kan ik mijn ogen lui maken met een leesbril?
“Nee, dat is een veelgehoord fabeltje. Een leesbril levert alleen maar comfort op wanneer u niet meer goed kunt lezen. Het kan bijvoorbeeld hoofdpijn voorkomen omdat u niet meer zo hoeft te turen. Het maakt uw zicht niet slechter. Wel is er het natuurlijke beloop waardoor uw ogen met de tijd verder achteruitgaan. Als u eenmaal een leesbril hebt, laat dan iedere drie jaar uw ogen controleren om de sterkte zo nodig aan te passen.”

5. Wat als ik al een bril of lenzen heb?
“Mensen die al een brilcorrectie nodig hebben voor veraf, kunnen kiezen voor een bril die beiden corrigeert: zowel bijziendheid als verziendheid. Dit heet ook wel de multifocale bril; een bril om in de verte te kijken, met onderin een venstertje met plussterkte om een boek te kunnen lezen.”

Ergere oogaandoeningen
Het kan ook zijn dat slecht zien wordt veroorzaakt door een oogaandoening. Denk bijvoorbeeld aan staar, netvliesveroudering of glaucoom. Deze oogaandoeningen komen met het ouder worden vaker voor. Om blijvende schade te voorkomen of te beperken, is een tijdige behandeling belangrijk. Laat uw ogen daarom regelmatig controleren, zo’n drie keer per jaar.

 

Nieuw! Voorleesfunctie op ZilverSchild.nl

Hebt u problemen met uw zicht en gaat lezen minder makkelijk? Goed nieuws! Op onze site kunt u sinds de zomer de tekst ook laten voorlezen. Dat kan met de knop ‘Lees voor’ linksboven in het scherm.

U drukt op het play-knopje linksboven om te starten en kunt vervolgens heel eenvoudig voor- of achteruitspoelen en het tempo versnellen of vertragen. Probeer het vooral eens uit!