Bent u bang zwak of oud over te komen als u midden op de dag even op de bank of op bed gaat liggen? Niet nodig, want het is voor iedereen heel gezond! Of u nu ziek bent of iets mankeert. En of u nu 65 bent of 85. Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming vertelt er meer over.

“Van nature zouden we inspanning moeten afwisselen met ontspanning”, vertelt gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming. Ze heeft zelf op haar werk een matje liggen. Maar veel mensen lukt het niet goed om (voldoende) te ontspannen. Bijvoorbeeld omdat ze altijd doorrennen, of doordat ze ernstig ziek zijn of herstellen van een ziekte als kanker of covid.

Inspanning en ontspanning
Bij inspanning gaat het stresssysteem van ons lichaam aan het werk. De hormonen adrenaline en cortisol worden aangemaakt. Ons lichaam komt daarop in actie met de zogenaamde ‘vechten of vluchten’ reactie. Bij ontspanning komt er een andere stof in ons lichaam vrij: melatonine. Deze stof zorgt dat we kunnen herstellen en slapen.

Klachten voorkomen
Als we te weinig ontspannen, kan dat tot vervelende klachten leiden. Denk aan slaapproblemen, langdurige vermoeidheid, spijsverteringsklachten en zelfs tragere wondgenezing. “Het is aan alles te merken als het lichaam te weinig rust heeft. Mensen die bij mij komen voor een behandeling, zeggen bijvoorbeeld ook vaak dat ze geen zin meer hebben in seks”, zegt Fleming.

Effect van even plat
Het klinkt misschien simpel, maar even gaan liggen, kan een groot verschil maken. Uit onderzoek blijkt dat een horizontaal rustmoment op bank of bed helpt om voldoende te ontspannen. Fleming: “Ons zware hoofd van vier tot zes kilo hoeft dan niet meer gedragen te worden door onze nekspieren. We laten alles los en dommelen misschien even.” Het werkt het beste als u beeldschermen uitzet en zo min mogelijk prikkels toelaat. Misschien hooguit een muziekje. En doe vooral de ogen dicht. Na vijftien tot twintig minuten is het effect optimaal en is het weer tijd om in actie te komen.

Ook weer niet te lang
Ga ook niet een uur of langer overdag slapen, want dan mist uw lijf beweging. Uw bloedstroom krijgt dan te weinig stimulans en hierdoor kunt u juist weer hart- en vaataandoeningen ontwikkelen. Pak uw ligmomentje bij voorkeur voor 14.00, want anders kunt u ‘s nachts misschien minder goed slapen. “Even gaan liggen is geen luiheid of zwakheid”, benadrukt Fleming. “Het is een praktische methode om vermoeidheid tegen te gaan.”