Wist u dat er op de wereld bepaalde gebieden zijn waar de bevolking vanwege een specifieke levensstijl en leefomgeving zeer oud worden en lang gezond blijven? Dit zijn de zogenaamde blauwe zones. Wat kunnen wij van hen leren?

Er wordt een aantal kenmerken genoemd die mogelijk van invloed zijn op de gezondheid van de mensen in de blauwe zones. Als u deze kenmerken volgt, heeft ook u een grote kans om gezond oud te worden.

Natuurlijke lichaamsbeweging

De mensen in de blauwe zones hebben veel natuurlijke lichaamsbeweging. Zij gaan niet naar de sportschool of een rondje hardlopen, maar zijn veel aan het wandelen en bezig met andere fysieke activiteiten zoals tuinieren.

Rustmoment

Over de hele wereld kennen we stressklachten, dat is in deze blauwe zones niet anders. Wat wel anders is, is dat de inwoners van de blauwe zones elke dag een moment inlassen om even wat stoom af te blazen, zoals yoga of het houden van een siësta.

80% regel

In de blauwe zones hanteren ze de 80% regel. Deze regel houdt in dat u stopt met eten op het moment dat u voor 80% verzadigd bent. U zou dus wel meer kunnen eten, maar het hongergevoel is weg.

Voeding

De belangrijkste voeding in de blauwe zones, is veel verse groente en fruit. Ze eten hier maar kleine hoeveelheden van dierlijke eiwitten.

Niet roken

De meeste inwoners van blauwe zones roken niet. Wel wordt hier elke dag alcohol gedronken, maar maximaal twee glazen per dag.

Hechte gemeenschap

In de blauwe zones maken de inwoners deel uit van een hechte gemeenschap, waarbinnen ze vaak hun hele leven wonen en werken. Men heeft daardoor goede sociale contacten, wat zorgt voor een gevoel van geborgenheid.

Pensioen

In deze landen is het normaal dat mensen tot hoge leeftijd blijven werken of op een andere manier actief blijven. Ze worden hier niet gedwongen om op een bepaalde leeftijd met pensioen te gaan of inactief te worden.

De zeven blauwe zones wereldwijd
  • Sardinië, Italië (vooral Ogliastra en Barbagia di Seulo)
  • Acciaroli, Italië
  • de eilanden van Okinawa, Japan
  • een gemeenschap van mormonen in Californië
  • Nicoya-schiereiland, Costa Rica
  • het eiland Ikaria, Griekenland
  • Oland, Zuid-Smaland en Noordoost Skane, Zweden

Iedereen kan voor zichzelf op een bepaalde manier een blauwe zone creëren, door meer te bewegen, gezond te eten en waar nodig uw rust te pakken. Nieuwsgierig geworden? Lees meer over de blauwe zones.