Het is winter: de dagen zijn kort, donker en koud. Toch is het ook in de winter belangrijk om naar buiten te gaan. Zowel voor uw gezondheid als voor uw humeur. Met deze drie coronaproof tips krijgt u ook de komende tijd voldoende daglicht.

 

Waarom moeten we naar buiten?

Een mens heeft dagelijks zonlicht nodig om verschillende redenen: voor de aanmaak van vitamine D, voor een goed dag- en nachtritme en voor een opgewekt humeur. Met zonlicht bedoelen we daglicht. Uiteraard is het zonlicht in de zomer intenser dan in de winter, maar ook in de winter is de lichtintensiteit nog altijd 100 tot 150 keer sterker dan binnenverlichting. Daarom moet u dus ook in deze tijd van het jaar naar buiten. De stelregel is iedere dag zo’n vijftien tot dertig minuten naar buiten en dan bij voorkeur tussen 11.00 en 15.00 uur.

 

Wat doet daglicht met ons?

Daglicht zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D ondersteunt de weerstand en is nodig voor sterke botten. Daarnaast heeft daglicht effect op onze biologische klok. Bij de meeste mensen loopt die iets trager dan 24 uur per etmaal. Licht, met name in de ochtend, versnelt de biologische klok en laat hem daarmee in de pas lopen met het ritme van dag en nacht. Daardoor worden we ’s avonds ‘op tijd’ moe en slapen we beter. Verder is daglicht ook goed voor uw humeur, omdat het de hersenactiviteit stimuleert en dat is belangrijk voor ons psychisch welzijn.

 

3 coronaproof winteractiviteiten

Dus ook in de winter is het belangrijk om de kou te trotseren en lekker naar buiten te gaan. Probeer vóór het middaguur al frisse lucht te pakken. Ga lopend naar de bakker, ga in uw tuin of op het balkon aan het werk of loop gewoon een blokje om. En als u dan weer naar binnen gaat, pak dan een stoel naast het raam. Voor wie nog energie over heeft, zetten we drie coronaproof buitenactiviteiten op een rij:

 

  1. Korte fietstochten voor in de winter
    Dat u met winterse tempraturen geen lange fietstochten wilt maken, is niet zo gek. Maar gelukkig zijn er ook vele mooie korte fietsroutes.
  1. Winterse wandelingen
    Ook in de winter is de natuur nog altijd prachtig. Staatsbosheer selecteerde wandelingen die juist in de winter op hun mooist zijn.
  1. Geocaching (met de kleinkinderen)
    Geocaching is een moderne manier van schat zoeken. Goed voor de stappen en gegarandeerd plezier, zeker met kleinkinderen. Download de gratis app en aan de slag.