Komende maandag is het Blue Monday. Het zou de meest depressieve dag van het jaar zijn. Een oplossing tegen negatieve gedachten is mindgym. Met mindgym is ook uw brein in topconditie en bent u mentaal weerbaar.

 

De term Blue Monday werd bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Zijn formule toonde aan dat de derde maandag in januari de meest depressieve dag van het jaar is. De feestdagen zijn voorbij, de afrekening van de dure decembermaand is bekend, goede voornemens beginnen al in het slob te raken en vakanties lijken nog heel ver weg.

 

Wat is mindgym?
Misschien is Blue Monday voor u een verzinsel, maar het kan natuurlijk altijd dat u niet lekker in uw vel zit. Dat u zich misschien terneergeslagen voelt. Bij goed voor uzelf zorgen hoort gezond eten, voldoende bewegen, maar ook een gezond brein. Want wat heeft u aan een fit lichaam als het spookt in uw hoofd, aldus Wouter de Jong. Hij is de auteur en grondlegger van de sportschool voor je geest. Mindgym is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee u in een gezonde mentale conditie kunt blijven.

 

De basisregels voor meer rust in je hoofd
Voor een gelukkig brein kunt u vier onafscheidelijke breincircuits trainen:

  1. Aandacht: het vermogen om focus te houden. Een afgeleide geest is een ongelukkige geest.
  2. Veerkracht: het vermogen om te herstellen van negatieve gebeurtenissen.
  3. Positiviteit: het vermogen om positieve emoties en gedachten te creëren en koesteren.
  4. Altruïsme: het vermogen om onvoorwaardelijk te kunnen geven zonder er iets voor terug te verwachten.

 

Train uw geest met journalen
Een van de meest effectieve methoden om uw geest te trainen is journalen. Met journalen schrijft u iedere dag open en eerlijk over uzelf. Wat heeft u meegemaakt, wat voelde u hierbij, wat kunt u hiervan leren of misschien bent u juist trots op uw handelswijze. Zo’n dagboek geeft u focus en rust in uw hoofd, maar geeft ook nieuwe energie. Als handig hulpmiddel ontwikkelde De Jong de Mindgym Journal. Deze journal staat vol prikkelende vragen die u uitdagen zaken te overdenken. Leuk detail: op het omslag staat een connect-the-dots-afbeelding. Iedere keer wanneer u een vraag beantwoordt, zet u een streepje. De streepjes samen vormen een mooie illustratie én zo ontwikkelt u ongemerkt een goede gewoonte.