Zo’n 1 op de 3 Nederlanders ervaarde tijdens de corona-periode meer stress, wat zich uit in vergeetachtigheid, sneller emotioneel zijn of het hebben van een kort lontje. De coronacrisis putte ons uit, zo vertelt stressexpert Carolien Hamming tegen NU.nl.

Nieuwsstroom verhoogt ongemerkt de hartslag

Carolien: “Men denkt al snel: dat nieuws over corona, hoe erg is dat nou? Maar elke dag coronanieuws maakt men onbewust alerter. U voelt u wellicht minder veilig. Gaat het goed met mij en de mensen die ik liefheb? Door die mentale zorgen gaan ook lichamelijke processen iets harder werken. Dat is een beetje stress, maar dan langdurig.”
Stress is niet per se iets negatiefs. Stress zorgt voor een hogere hartslag, de bloedsuikerspiegel stijgt en men kan zich doorgaans beter focussen. Het is echter wel belangrijk om na een stressvolle periode, weer rust te nemen, want stress vraagt energie, zowel fysiek als mentaal.

Stress bestrijden: voldoende slaap en leuke dingen doen

Er is een aantal dingen die u kunt doen om te herstellen van de coronastress. De belangrijkste is: slapen. De stress maakt ons moe en het is daarom goed om ook voldoende rust in te lassen. Carolien Hamming stelt dat het daarnaast goed is om elke dag een wandeling te maken. U haalt een frisse neus en heeft gelijk wat inspanning.
Een ander belangrijk punt om de stress de baas te blijven, is om dingen te doen die u leuk vindt. Doe geen dingen voor de vorm, of omdat het moet. Als u al vermoeid bent en u doet dingen waar u geen zin in heeft, dan levert dit alleen maar meer stress op. Bezoekt u graag een museum, ga er dan heen (wel volgens de richtlijnen van RIVM). Dit geeft niet alleen meer energie, het zorgt ook nog eens voor afleiding.

Ontstressen? Bekijk deze creatieve manieren om ook op afstand tijd met familie en vrienden door te brengen.