De eikenprocessierups voelt zich steeds beter thuis in Nederland. De brandharen van de rups veroorzaken zoveel klachten dat het beestje inmiddels bekendstaat als de ‘terrorrups’. Wat moet u weten over deze rups en wat kunt u doen als u er onverhoopt mee in contact komt?

 

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. ’s Nachts gaan ze groepsgewijs – in processie dus – op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Daar komt de naam eikenprocessierups vandaan. Ze zitten vooral op de stam en op de takken van de boom.

 

Wanneer geeft de eikenprocessierups overlast?

Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel heel Nederland kunnen in de maanden mei, juni en juli eikenprocessierupsen zitten. Vanaf eind mei krijgen de rupsen brandharen en die houden ze totdat ze verpoppen vanaf ongeveer eind juni. De komende tijd zult u dus waarschijnlijk weer geregeld bomen met waarschuwingslinten zien. Dit zijn de bomen waarop een nest met eikenprocessierupsen is gevonden. Die linten hangen er niet voor niets: de minuscule brandhaartjes van de rups zweven door de lucht en kunnen vervelende klachten veroorzaken. Goed om te weten is dat de haren door de wind wel tot honderd meter vanaf de boom terecht kunnen komen.

 

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Irritatie van de huid, zoals jeuk en bultjes. De jeuk kan soms wel een paar weken aanhouden. De brandhaartjes kunnen daarnaast brandende ogen en geïrriteerde luchtwegen veroorzaken. Naarmate u vaker in contact komt met de brandhaartjes kunnen de klachten heviger worden. Overigens is de een gevoeliger voor de brandharen dan de ander.

 

Wat moet u doen als u klachten krijgt?

Probeer eerst met schilderstape of plakband de brandharen van uw huid te krijgen. Dit helpt de ergste jeuk tegen te gaan. Spoel vervolgens uw huid goed af met (lauw) water. Mocht u een brandhaar in uw ogen krijgen, spoel dan ook uw oog goed. Stop ten slotte de gedragen kleding meteen in de wasmachine en was bij voorkeur op 60 graden.

 

Hoe kunt u de huidklachten verminderen?

Een verkoelende crème of gel op basis van menthol, Aloë Vera, Calendula of Eucalyptus kan helpen tegen de jeuk. Ook anti-allergietabletjes kunnen helpen. Neem bij twijfel over de ernst van de klachten contact op met uw huisarts.

 

Kunnen dieren ook last hebben van de eikenprocessierups?

Met name honden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandhaartjes. Ze gaan tranen, kunnen slikklachten krijgen en kunnen gaan kokhalzen en braken. Houd uw hond zoveel mogelijk aangelijnd, zodat uw hond niet bij de bomen in de buurt kan komen.