Veel mensen vinden het heerlijk; een flinke legpuzzel op tafel om in een verloren uurtje aan te werken. Een prima tijdverdrijf, want puzzelen is goed voor onze hersenen en helpt ons ontspannen. We geven u vijf goede redenen om aan het puzzelen te slaan.

 

Het woord puzzelen kan letterlijk worden uitgelegd als ‘piekeren of peinzen om tot een oplossing te komen’. Behalve een leuk tijdverdrijf is het dus goed voor ons. En wel om deze vijf (of zes) redenen:

 

1. Goed voor uw geheugen
Tijdens het puzzelen gebruiken we beide hersenhelften: de rechter om het plaatje te herkennen en te plaatsen, en het linker om de vormen logisch te sorteren. De verbindingen die zo tijdens het puzzelen tussen de twee helften worden gelegd, verhogen het vermogen om te begrijpen, leren en onthouden op korte termijn. Puzzelen is zo hele goede hersengymnastiek die ons brein fitter maakt en beschermt tegen geheugenverlies. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die vanaf hun veertigste actief puzzelen, minder kans hebben op de ziekte van Alzheimer.

 

2. Ultieme vorm van ontspanning
Puzzelen is daarnaast ook een ultieme vorm van ontspanning. Wie een legpuzzel legt, denkt vaak even nergens anders aan. Het maakt een einde aan gepieker en dwingt ons te focussen op één taak. Hierdoor werkt puzzelen heel rustgevend en kan het helpen het stressniveau te verlagen.

 

3. Het maakt blij
Tijdens het puzzelen maken onze hersenen ook nog eens het gelukstofje dopamine aan. Dit hormoon speelt een grote rol in het beloningssysteem in onze hersenen. Het leggen van een stukje dat past, geeft een goed gevoel en daar wilt u meer van. Het is gelijk de reden dat puzzelen vaak zo verslavend is. Naast geluksgevoelens zorgt dopamine voor een verhoogde concentratie, vertrouwen en optimisme.

 

4. Het maakt vindingrijker
Zonder dat u het merkt, wordt tijdens het puzzelen uw creativiteit aangeboord. Ook dit heeft met de twee hersenhelften te maken: u combineert creativiteit met logisch denken. Het brein maakt als het ware een stelling, die u gelijk in de praktijk test. Zo ontwikkelt u innovatieve en probleemoplossende vaardigheden.

 

5. Training van de motoriek
Door te puzzelen traint u de motoriek van uw handen. En ook dat is iets waar u als oudere profijt van hebt. Bij het ouder worden, merken veel mensen immers dat het lastiger wordt een ‘vaste hand’ te behouden.

 

Personeelsvoordeelwinkel: puzzels met korting
En reden zes? In de Personeelsvoordeelwinkel vindt u tal van leuke puzzels met aantrekkelijke kortingen. Wat dacht u van een kleurrijke cartoonprent van Van Haasteren, een stadsgezicht van Falcon of een Anton Pieck van Jumbo? 500 stukjes of 3.000? Het kan allemaal. Ga naar personeelsvoordeelwinkel.nl en log rechtsboven in met gebruikersnaam ‘zilverschild’ en wachtwoord ‘welzijn’. U vindt de puzzels het makkelijkste door in de zoekbalk ‘legpuzzel’ in te typen.