Het is zomer, de zon schijnt! Tijd om te smeren dus. Alhoewel, de afgelopen jaren laat een groeiend aantal mensen de zonnebrandcrème achterwege wanneer ze de zon in gaan. De reden? Stofjes in de crème zouden slecht of zelfs kankerverwekkend zijn. Dermatologen maken zich zorgen, want om huidkanker te voorkomen is het belangrijk wél te smeren. 

 

De laatste jaren gaan er geluiden rond dat zonnebrandcrème slecht voor je zou zijn. In zonnebrandcrème zitten nanodeeltjes die een groot deel van de zonnestraling weerkaatsen, of chemische filters die de straling absorberen. Volgens sommige mensen zijn deze stoffen schadelijker voor onze gezondheid dan de stralingen van de zon. Het zorgt ervoor dat een groeiende groep mensen het smeren met zonnebrandproducten maar helemaal achterwege laat. Dermatologen maken zich zorgen over deze ontwikkeling, want het risico van niet insmeren is veel groter.

 

Niet bewezen
Het klopt dat er nanodeeltjes in zonnebrandcrème zijn verwerkt. Maar deze nanodeeltjes kunnen niet door de huid heendringen, en zijn daarom niet gevaarlijk voor onze gezondheid. Tenminste, zolang we de crème op de huid smeren en niet opdrinken of -eten. Verder zijn sommige stoffen die in zonnebrandcrème kunnen zitten, inderdaad wat omstreden. Zo waarschuwt de consumentenbond voor een aantal stoffen (Ethylhexylmethoxycinnamate, ButylphenylMethylproponial en HICC) die twijfels oproepen omdat ze bijvoorbeeld de hormoonhuishouding zouden kunnen verstoren. Maar de concentratie waarin deze stoffen worden gebruikt, is dan weer te laag om echt gevaarlijk te zijn. Wetenschappelijk bewijs voor schadelijke chemische stoffen in zonnebrandproducten is er dan ook niet.

 

Alles beter dan UV-straling
Tegelijkertijd is wél bewezen dat zonnestraling gevaarlijk is voor onze gezondheid. Huidkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten, ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt het. Ieder jaar komen er weer zo’n 7.000 patiënten bij. En de belangrijkste oorzaak daarvan is veel in de zon zijn. Behalve zoveel mogelijk uit de zon blijven, is uzelf beschermen met zonnebrandcrème de belangrijkste manier om het risico op huidkanker te verminderen.

 

Vergeet uw kalende hoofd niet
Smeer u dus vooral in, zo luidt het advies van dermatologen en ook het KWF. Nog een speciale tip voor mannen die kalend zijn; vergeet bij het smeren ook uw hoofd niet! Door de dagelijkse blootstelling aan uv-straling hebben kale mannen een verhoogde kans op het ontwikkelen van pigmentvlekken en huidkanker. Smeer uw hoofd daarom dagelijks, en op zonnige dagen elke twee uur, in met zonnebrandcrème met minimaal factor 15.