Het is deze maand weer Stoptober: 28 dagen niet roken in oktober. Rookt u nog? Vaak denken oudere rokers dat het op hun leeftijd geen zin meer heeft om te stoppen. Natuurlijk, hoe jonger hoe beter, maar hoe oud u ook bent: stoppen met roken is altijd verstandig.  

Dat roken ongezond is, weet iedereen. Uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat mensen die een pakje sigaretten per dag roken, gemiddeld dertien jaar eerder sterven dan niet-rokers. Nu sterft een kwart van deze zware rokers al voor zijn of haar 65e verjaardag. Toch is het zelfs voor wie deze leeftijd al rokend bereikt heeft, nog altijd verstandig om te stoppen.

Twee jaar erbij
Het aantal rokers onder de doelgroep van 70-plussers is (gelukkig) gering. Maar misschien vormt u de uitzondering? Wellicht denkt u ook dat stoppen op uw leeftijd geen zin meer heeft omdat het ‘kwaad al is geschied’? Eerlijk is eerlijk, wanneer u op oudere leeftijd stopt met roken, zult u minder voordelen ervaren dan iemand van 30. Maar toch zijn er nog waardevolle gezondheidsvoordelen te behalen! Zo leven mensen die op hun 65e stoppen met roken gemiddeld twee jaar langer dan mensen die helemaal niet stoppen. Uw bloeddruk en polsslag gaan terug naar het normale niveau en de kans op een hartaanval vermindert.

De voordelen op een rij
Stoppen met roken zorgt er dus voor dat uw levensverwachting toeneemt. Maar er zijn meer voordelen:

  1. Fitter en frisser – Zodra u stopt met roken, begint uw lichaam al met het herstellen van de schade. Na 24 uur is alle koolmonoxide uit uw lichaam verdwenen en na 48 uur ook alle nicotine. Hierdoor kan het bloed makkelijker zuurstof vervoeren en dat zorgt ervoor dat u zich frisser en fitter voelt.
  2. Sneller herstel – Rokers lopen niet alleen meer risico bij een operatie, ook het herstel erna duurt meestal langer. Zo hebben rokers meer kans op ademhalingsproblemen na een operatie en genezen wonden langzaam.
  3. Betere smaak en geur – Al vrij snel na het stoppen zult u merken dat u beter ruikt en meer proeft. Na ongeveer een maand proeft en ruikt u alles weer net zo goed als voordat u met roken begon.
  4. Gezondere huid – Bij wie niet rookt, is de doorbloeding van de huid beter. Uw huid gaat er hierdoor gezonder uitzien.
  5. Minder tandplak – Rokers hebben vaak meer last van tandplak, wat kan leiden tot ontstoken tandvlees. Daarnaast verkleuren de tanden door het roken. Binnen twee tot zes weken na het stoppen met roken is uw mondgezondheid al veel beter. Mooi meegenomen: ook uw adem is een stuk frisser.
  6. Beter humeur – De eerste weken of maanden na het stoppen is dit waarschijnlijk nog niet erg voorstelbaar, maar uiteindelijk voelt u zich vrolijker en stabieler. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die gestopt zijn met roken, zich prettiger voelen dan rokers.
  7. Minder kosten – Stoppen met roken is ook nog eens fijn voor de portemonnee. Van elke dag tien naar nul sigaretten scheelt bijvoorbeeld toch zo’n €125,- per maand. Niet gek in deze duren tijden.

Stoptober: 28 dagen niet roken in oktober
Stoptober is een landelijke actie die mensen uitnodigt om samen te stoppen met roken in oktober. Samen stoppen is niet alleen leuker, het maakt ook dat u het beter en langer volhoudt. In de afgelopen jaren deden meer dan 400.000 rokers mee. De positieve aanpak, handige tips in het Stoptober Stappenplan en steun via onder andere een gratis app maakt Stoptober zo succesvol. De periode van 28 dagen is daarbij niet uit de lucht gegrepen; uit onderzoek blijkt dat dit net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. Lukt het 28 dagen niet te roken? Dan hebt u vijf keer meer kans om gestopt te blijven.

Lees meer over Stoptober of doe nog mee