Mogelijk denkt u bij brein niet direct aan fit, maar ook onze hersenen hebben onderhoud nodig. Neurowetenschapper Iris Sommer schreef het boek Het vrouwenbrein en geeft tips. Of u nu vrouwelijke of mannelijke hardware heeft.

 

Toen Iris Sommer talloze hersenscans bekeek van mensen met en zonder schizofrenie, vielen haar ‘forse verschillen’ op. Die gingen niet over patiënten en controlepersonen, maar over het onderscheid tussen mannen- en vrouwenhersenen. De neuro-wetenschapper en psychiater onderzocht die verschillen en schreef er een boek over. En ze weet hoe u de grijze massa in conditie houdt.

 

Vethoesjes
“Het allerbeste dat je kunt doen voor je hersenen en voor je hele gezondheid is stoppen met roken”, zegt Sommer, nog voordat ze de invloed van voeding toelicht. Ook vlees prijst ze niet aan. “Hersencellen hebben een membraam, een soort hoesje, dat uit vetten bestaat. Als je dingen leert, maak je nieuwe verbindingen tussen cellen aan, zenuwuitlopers. Daar is veel membraam voor nodig. En dat produceer je met de juiste vetzuren. Vlees levert die niet, vis wel.” Ze zitten ook in lijnzaad, avocado en noten. “Vervang één of twee dagen per week vlees door vis en je hersenen zullen je dankbaar zijn.”

 

Vezels
Darmbacteriën zijn dol op vezelrijke groenten en scheiden vervolgens korte ketenvetzuren af die hersenen nodig hebben. “Als je een vezelarm Happy Meal eet bij McDonald’s, zet je dunne darm dat om in suikers en verzadigde vetzuren. Zo krijgen de bacteriën in de dikke darm niets. Maar de vliesjes en vezeltjes in je snijbonen en volkorenrijst komen daar wel terecht, omdat je die niet zelf kunt verteren.” Sommer noemt volkorenproducten en citrusfruit als vezelrijk. “De vruchten niet uitpersen, want dan gaan de vezels verloren.”

 

Sociaal in beweging
Dat bewegen ook goed is voor het hoofd wist u vast. Een kwartiertje joggen doet al wonderen en overdaad schaadt. “Een marathon lopen is geen aanrader voor de hersenen, dat lokt een ontstekingsreactie uit.” Sporten of wandelen met anderen is nog beter. “Sociaal bezig zijn is hartstikke goed, eenzaamheid daarentegen is ongezond voor het brein. Maar daarvoor hoef je niet per se naar de sportschool. Je kunt ook naar het buurthuis gaan of met bekenden afspreken en bordspelletjes spelen bijvoorbeeld.”

 

Minder is meer
Welke aanpassing de meeste invloed heeft, hangt af van het verschil met uw oude gewoonten. “Doorgaans krijgen we in onze samenleving te veel calorieën binnen. Dan kun je meer verbranden door extra te bewegen of minder te eten. Het klinkt niet leuk, maar muizen die minder voer krijgen, worden ouder. Een beetje hongerlijden is ergens goed voor. Overgewicht geeft ook een ontstekingsreactie in het brein. Dat is daarnaast voortdurend bezig met nieuwe verbindingen maken en oude afbreken. Daarvoor heeft het vitaminen en mineralen nodig. Uit gezonde voeding.”

 

Hersenvoeding

Op zoek naar gezonde hersenvoeding?
Bekijk hier brainfood recepten voor een brein in topconditie.