Wakker worden en hup onder de warme douche. Voor veel mensen een standaard ritueel, elke dag weer. Sommige mensen douchen zelfs twee keer per dag. Maar wist u dat dat eigenlijk helemaal niet goed is voor de huid?

Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op uw huid. Het droogt uw opperste huidlaag uit en dan kunnen slechte bacteriën makkelijker binnendringen en voor infecties zorgen. U ontwikkelt sneller huidproblemen (eczeem, roodheid en jeuk). En een overdreven hygiënisch leven maakt u ook vatbaarder voor allergieën. 

Zichtbaar vuil

Douchen is vooral belangrijk als u zichtbaar vuil op uw lichaam heeft, als u in aanraking bent gekomen met chemische middelen of als u of iemand in uw omgeving allergisch is (pollen, huisdier). Ook te heet douchen is niet goed voor uw lijf. Iets onder de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden is het beste als u per se warm wilt douchen, maar een lauwwarme temperatuur heeft de voorkeur.

Wel elke dag wassen

Oké, niet elke dag onder de douche dus. Maar u wast zich natuurlijk wel elke dag even, vooral oksels, billen en geslachtsdelen. En uw handen meerdere keren per dag, zeker na elk toiletgebruik en nu nog vaker om een coronabesmetting tegen te gaan. Hoe vaak u zich wast, is verder afhankelijk van uw beroep en dagelijkse bezigheden (zit u vaak of bent u de hele dag actief?), uw fysieke aanleg en uw levensstijl. Als u vaak sport, dan wilt u die zweetgeur daarna uiteraard even wegwassen. Maar daarvoor hoeft u dus niet telkens onder de douche te springen.

Douchegel: wel of niet?

Wist u trouwens dat douchegel niet al te best is voor uw huid? Douchegel is bedoeld om wat vettigheid van de huid af te halen om extra schoon te worden. Dit betekent dat ook het beschermend vetlaagje op de huid opgelost kan worden. Water alleen droogt de huid al uit, als u zich ook nog wast met douchegel, zal de huid veel sneller uitdrogen. Als u toch douchegel of zeep wilt gebruiken, welke producten kunt u dan het beste kiezen? Op de verpakking kunt u vaak al zien of de producten mild zijn voor uw huid of niet. Producten die een hoge concentratie zeep bevatten, zijn vaak agressiever (maar soms nodig als u met ontlasting of met een virus in aanraking bent gekomen). Het is belangrijk om na het gebruik van douchegel uw huid te verzorgen met een vette crème of zalf. Door het gebruik van vette producten, komt er weer wat meer bescherming op de huid.

Extra tip

Elke dag heel even koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim, ontdekten onderzoekers van het AMC Amsterdam. Aanleiding voor het onderzoek was de groeiende aandacht voor het effect van kou op de gezondheid. Een deel van de 3000 deelnemers douchte zich drie maanden normaal, de anderen moesten dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud (10 graden!) douchen. De koude douchers hadden minder ernstige ziekteverschijnselen en bleken daar ook sneller van te herstellen. Hierdoor meldden zij zich 29 procent minder vaak ziek dan de warme douchers.