Al ruim één miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en dat aantal stijgt hard. De landelijke organisatie 2diabeat zet zich in om die opmars te stoppen door samen met u in álle wijken de gezondheid te bevorderen. 

“Een imam uit de Schilderwijk in Den Haag meldde zich als een van de eerste aanjagers bij 2diabeat”, vertelt Janneke de Groot, projectmanager bij 2diabeat. “Samen met een huisarts en een welzijnswerker wilde hij in zijn moskee aandacht besteden aan de leefstijl van de mensen. Met succes. Zo leidde het creëren van bewustwording tijdens de koffie-ochtenden tot gezondere hapjes en drankjes en worden er nu wandelgroepen en gezondheidschecks georganiseerd vanuit de moskee.”

Omkeerbaar

Het is een mooi voorbeeld van een initiatief in een van de 75 wijken waar 2diabeat op dit moment actief is. De organisatie werd in 2019 opgericht door vijf gezondheidsorganisaties die zagen dat diabetes type 2, oftewel ‘suikerziekte’, enorm toeneemt. Tegelijkertijd was een paar jaar eerder duidelijk geworden dat de ziekte bij maar liefst 40 – 70 procent van de patiënten omkeerbaar is. Een gezonde leefstijl is daarbij de sleutel. Daarom richt 2diabeat zich op de vier pijlers van een gezonde leefstijl: beweging, voeding, ontspanning en slaap. 

 

Wijkgerichte aanpak

Omdat 2diabeat een beweging van onderaf op gang wil brengen, hanteert de organisatie een wijkgerichte aanpak. Janneke: “Die manier van werken is uniek in Nederland.” Het doel is om al bestaande lokale initiatieven van professionals en bewoners in één wijk te verbinden en te versterken. Denk aan deelnemers van een lokale wandelvereniging die tijdens of na het wandelen een huisarts, fysiotherapeut, diëtist of buurtsportcoach uitnodigen om tips te krijgen voor een gezondere leefstijl. Janneke: “Onze aanpak is laagdrempelig, persoonlijk en menselijk. Daardoor zijn mensen meer geneigd om die gezonde leefstijl zelf te willen.

 

Lokale aanjagers

Lokale aanjagers spelen bij die aanpak een cruciale rol. “Dat zijn mensen die het voortouw nemen om in hun eigen buurt de beweging richting een gezonde leefstijl op gang te brengen”, legt Janneke uit. “Denk aan huisartsen, buurtsportcoaches en vrijwilligers. En we zien steeds vaker ervaringsdeskundigen die van hun diabetes af zijn en nu hun buurtgenoten willen inspireren en helpen. Kortom: iedereen die ervan overtuigd is dat het anders kan en zich daarvoor wil inzetten, kan aanjager worden bij 2diabeat.” (zie ook kader)

 

1 miljard besparen

In 2027 wil 2diabeat in alle gemeenten tenminste in één wijk op deze manier actief zijn. Janneke: “Het begint met bewustwording creëren, zodat mensen zelf aan de slag gaan en pas daarna kun je voorzichtig de eerste resultaten meten. Maar als we deze werkwijze in heel Nederland implementeren kunnen we uiteindelijk 1 miljard euro aan zorgkosten besparen doordat mensen minder zorg en medicijnen nodig hebben.” 

 

Doe mee met 2diabeat

Ziet u de gevolgen van diabetes type 2 en een ongezonde leefstijl in uw wijk? En wilt u dat daar verandering in komt? Wordt dan aanjager! Als aanjager bent u het aanspreekpunt van uw wijk. U zoekt medestanders, zorgt voor verbinding tussen diverse initiatieven en fungeert als coördinator van het lokale netwerk. Bij het verkennen, opstarten en uitvoeren van de wijkaanpak krijgt u praktische hulp en ondersteuning vanuit 2diabeat. Zo helpt u andere bewoners in uw wijk om diabetes type 2 te voorkomen of ervan af te komen. Een dankbare taak! Informatie: 2diabeat.nl/meedoen

 

Initiatieven

 

Vitaal Nieuwegein-Zuid

“De nood is heel hoog”, antwoordt Stephanie van der Kreeft op de vraag waarom zij lokale aanjager is geworden voor 2diabeat. Als leefstijlcoach geeft Stephanie workshops en doet ze preventief medisch onderzoek bij organisaties in heel Nederland. “Ik ben drie jaar geleden de gezondheidszorg in gerold en ik zag dat daar zoveel misgaat. Daar wil ik verandering in brengen, en ik geloof, net als 2diabeat, heel erg in verandering van onderaf. Daarom wilde ik beginnen in mijn eigen omgeving, de plek waar mijn vrienden wonen en mijn kinderen naar school gaan.” Die plek is Nieuwegein-Zuid, dat uit vier verschillende wijken bestaat. Zelf komt Stephanie uit Vreeswijk, maar overkoepelend samenwerken tussen de wijken is belangrijk, zegt ze. “In Vreeswijk hebben we bijvoorbeeld niet alle faciliteiten op het gebied van gezondheidszorg. Maar we hebben wel meer horecagelegenheden en evenementen dan de andere wijken. Door samen te werken, kunnen we elkaar versterken.” 

Op 16 oktober organiseerde Stephanie voor het eerst een lokale gezondheidsmarkt in het dorpshuis, Fort Vreeswijk. Wijkbewoners konden er hun bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel laten meten bij een van de prikpunten van de Hartstichting. Daarnaast konden mensen deelnemen aan een korte wandeling, een dans- of yogaworkshop, een budgettraining en een demo valpreventie. Stephanie: “Mensen hebben altijd interesse in “meten is weten”. Maar we wilden ze ook uitnodigen om met ons in gesprek te gaan over hun behoeftes op het gebied van hun gezondheid. Er wordt in Nieuwegein-Zuid al van alles georganiseerd, maar dat is meestal vanuit de professionals. Wat we willen stimuleren, is dat inwoners ook zelf activiteiten gaan organiseren.” Zo wil gepensioneerd journalist Hans Kraak, zelf diabetespatiënt, een nieuwe wandelgroep starten. Hans: “Ik wil graag wandelen, maar de wandelclubs in de buurt lopen 10 kilometer. Dat is te ver voor mij. Daarom begin ik een eigen wandelgroep “wandelen op maat”, voor mensen die minder ver én op flexibele tijden willen wandelen.” Hans kreeg op de gezondheidsmarkt zeer positieve reacties op zijn initiatief. “En nu moeten we het nog gaan doen!” 

Informatie:Vitaal Nieuwegein Zuid

 

Gezond in de Risdam

“Starten lukt me wel, maar ik vind het moeilijk om het daarna ook vol te houden”, zegt 2diabeat-aanjager en sociaal werker Astrid Hoogewoning. Astrid heeft zelf diabetes type 2 en weet hoe lastig het kan zijn om duurzaam gezond te leven. Astrid: “Ik weet dat veel mensen tegen hetzelfde aanlopen en het zou mooi zijn als we elkaar hierbij kunnen helpen.” Samen met collega Daniël Schuurman startte ze daarom het 2diabeat-wijkinitiatief “Gezond in de Risdam” in Hoorn. 

De werkwijze van 2diabeat spreekt Astrid aan: “In Hoorn zijn al veel goede initiatieven, alleen opereren die allemaal los van elkaar. 2diabeat helpt ons om die lokale initiatieven met elkaar, de bewoners en gezondheidsprofessionals te verbinden, zodat we de slagkracht kunnen verbeteren.” 

Het komende jaar organiseren Astrid en Daniël onder meer inloopspreekuren en een informatiemarkt in het wijkcentrum. Ook willen ze onderzoeken hoe ze senioren kunnen ondersteunen en hoe ze bestaande initiatieven een nieuwe impuls kunnen geven. 

Informatie: Gezond in Risdam

 

Benzomoe

Volwassenen die slecht slapen, hebben volgens Trimbos een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Daarom slikken ruim 1,3 miljoen Nederlanders zogenaamde benzodiazepinen, oftewel: slaappillen. In de praktijk blijkt echter dat die slaapmiddelen vaak niet of zelfs averechts werken. Voor de huisartsen en apothekers in Kortenhoef reden om daar iets aan te doen. 

“Het begon tijdens een overleg tussen de apothekers en de huisartsen in de regio”, vertelt apotheker Heleen Kuijper-Tissot van Patot. “Eén van de agendapunten was Benzomoe, een landelijk initiatief dat het gebruik van slaapmiddelen wil terugdringen.” Lokale 2diabeat-aanjager Susanne Renkema adviseerde hen een wijkgerichte aanpak die de mensen ondersteunt bij de afbouw van slaapmedicatie en het opnieuw aanleren van gezond slaapgedrag met behulp van een slaaptherapeut. Met succes: het aantal gebruikers van slaapmedicatie nam af met zo’n twintig procent. En álle mensen die werden begeleid door de slaaptherapeut, slaagden erin te stoppen met de slaapmiddelen.

Informatie: Benzomoe