Onlangs lanceerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf.  
De opvallendste verschuivingen op een rij.  

Nieuwe aanbevelingen

De aanbeveling voor groente is omhooggegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten. Bewerkt vlees staat niet langer in de Schijf van Vijf en het ideale menu bestaat uit een afwisseling van vlees, vis, peulvruchten, noten en ei. 3 koppen groene of zwarte thee per dag bevordert de gezondheid. Samenvatting Schijf van Vijf 

Nieuwste wetenschappelijke onderbouwing

De wetenschap achter de Schijf van Vijf is voortdurend in ontwikkeling. In 2015 bracht de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding 2015 uit. Deze vertegenwoordigen de huidige wetenschappelijke consensus op het gebied van voeding en gezondheid in Nederland. Dit vormt de basis voor de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf, samen met bestaande normen voor voedingsstoffen.

Alleen producten die de meeste gezondheidswinst opleveren

Voorheen stonden productgroepen in zijn geheel in de Schijf van Vijf: alle groente en fruit, alle zuivel, alle graanproducten, al het vlees en alle vetten. In de nieuwe Schijf van Vijf staan alleen producten die de meeste gezondheidswinst opleveren. Producten zoals bewerkt vlees, groente waaraan zout is toegevoegd, gezoete zuivel en harde vetten zijn verdwenen uit de Schijf van Vijf. Dit versterkt de boodschap dat het producten zijn waarvan het Voedingscentrum aanraadt om ze niet te veel en te vaak te eten, zoals ook koek, snoep en hartige snacks.

Voorbeeldmenu’s

Voeding is heel persoonlijk. Daarom houdt het Voedingscentrum zoveel mogelijk rekening met leeftijd, geslacht, eetgedrag, persoonlijke voorkeuren en de praktische toepassing van de adviezen. De weergave van de producten in de Schijf van Vijf is meer symbolisch geworden. Zo kan iedereen zijn eigen favoriete producten herkennen. Op de www.voedingscentrum.nl staan bovendien volop voorbeeldmenu’s en recepten die passen bij allerlei verschillende bevolkingsgroepen en smaakvoorkeuren.

Nadruk op producten

In de laatst verschenen Richtlijnen Goede Voeding legde de Gezondheidsraad meer de nadruk op productgroepen dan op voedingsstoffen. Zij keken voor deze update niet naar losse vitamines en mineralen, maar onderzochten wat de invloed van bijvoorbeeld brood, noten, zuivel, thee en groente en fruit is op onze gezondheid. De producten die hier gunstig naar voren kwamen verdienen een plek in de Schijf van Vijf.

Niet meer bewerkt dan nodig

Ons voedsel is nooit helemaal onbewerkt: kraanwater wordt gezuiverd, groente ingevroren, granen tot meel gemaald en melk gepasteuriseerd. Maar sommige producten zijn sterk bewerkt en bevatten per portie veel calorieën, suiker, verzadigd vet en zout, en bevatten maar weinig vitamines, mineralen en vezels. Wie eet volgens de Schijf van Vijf eet vooral producten die niet meer bewerkt zijn dan nodig.

Ook aandacht voor gedrag en omgeving

De meeste mensen weten dat het verstandig is om gezond te eten, maar de omgeving maakt het niet altijd even gemakkelijk. Eten is een sociale activiteit en uw eetkeuzes worden dan ook (onbewust) meebepaald door het aanbod van eten in de omgeving en de mensen om u heen. Bij de nieuwe Schijf van Vijf biedt het Voedingscentrum uiteenlopende handvatten waarmee u invloed van de omgeving kunt herkennen en stapsgewijs op uw eigen manier aan de slag kunt.

Nieuwe handvatten

Of u minder wilt snoepen, wilt weten wat goede voeding voor u is, of wilt leren koken: het Voedingscentrum biedt met de Schijf van Vijf een scala aan verschillende tools en handvatten, zoals De Schijf van Vijf voor jou en Mijn Eet-update.

Bron: Voedingscentrum