Rode, jeukende tenen of handen? Dat kunnen wel eens wintertenen- of handen zijn. Bij koud weer komt het veel voor, al is de één er gevoeliger voor dan de ander. Een remedie is er niet, maar u kunt wel iets doen om de klachten te voorkomen. 

Winterhanden of wintertenen, de één heeft er nooit last van en de ander krijgt het ieder jaar opnieuw. Een vervelende kwaal die te herkennen is aan een jeukend of branderig gevoel in de tenen of handen. Verder ontstaan er vaak rode of blauwpaarse vlekken en zwelt de huid op. Als het erger wordt, kunnen er ook blaren of wondjes ontstaan, bijvoorbeeld door krabben.

Wintertenen en winterhanden, ook wel ‘perniones’ genoemd, ontstaan doordat de bloedvaten vernauwen bij kou. Hierdoor kan het bloed niet goed doorstromen en ontstaat er een stuwing of een tekort een zuurstof in de huid. Dit zorgt ervoor dat er een verkleuring en zwelling optreedt.

Beter voorkomen

Winterhanden of wintertenen gaan meestal vanzelf over. Er is geen remedie. En als u er gevoelig voor bent, is de kans groot dat het terug blijft komen. Toch zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen om de kans op wintertenen en -handen te verkleinen en de klachten te verminderen:

  1. Zorg dat uw handen en voeten warm blijven. Vermijd koude ruimtes en draag buiten warme, waterdichte schoenen en goed isolerende handschoenen.
  2. Zorg ervoor dat uw (hand)schoenen niet knellen.
  3. Smeer met vaseline of crème. Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar het kan de jeuk en de pijn verzachten.
  4. Krab niet! Dit maakt de pijn alleen maar erger en kan ervoor zorgen dat er wondjes ontstaan.