Fit blijven? Dan is het belangrijk om voldoende te bewegen. Ook op oudere leeftijd. Sterker nog, juist op oudere leeftijd, stelt Liesbeth Preller van Kenniscentrum Sport & Bewegen. ‘U blijft langer vitaal. Fysiek én mentaal. Dat is keihard aangetoond.’ 

Ben je nooit te oud om te bewegen?

“Absoluut niet! Tenzij u niet veel meer kunt, maar zelfs dan is kauwen een vorm van beweging. Het is heel simpel: bewegen is goed én belangrijk voor iedereen. Het helpt botbreuken en chronische aandoeningen tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of diabetes type 2. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat beweging prostaatkanker en borstkanker kan voorkomen en dementie vertragen. Er zijn zelfs diabetici met type 2 die door een gezondere leefstijl van hun medicatie af komen. Dat is geen fabeltje. Dat is echt.”

Maar wat als je last van ouderdomsklachten hebt?

“Zet pijntjes om in spierpijn: een klein beetje spierpijn is altijd goed! Ouderdomsklachten zijn namelijk bijna nooit een reden om niet te bewegen. Mensen met artrose hebben misschien de neiging om te blijven zitten. Maar artrose wordt niet slechter van bewegen. Integendeel zelfs. Op de lange termijn heeft iemand juist minder last van artrose als hij of zij meer beweegt. Maar laat ik duidelijk zijn: als u echt twijfelt of u er goed aan doet om in beweging te komen, dan kunt u altijd een afspraak maken met een fysiotherapeut.”

Oké, meer bewegen: duidelijk. Maar wat is ‘meer’ precies?

“Kijk eens naar de beweegrichtlijnen. Ik raad 150 minuten matig-intensief bewegen per week aan als dat fysiek mogelijk is, het liefst verspreid over een paar dagen. Dat begint al bij uw dagelijkse bezigheden: laat zoveel mogelijk de auto staan en negeer de lift. Lopen, fietsen, traplopen: ook dat is bewegen. Maar net zo belangrijk: doe minstens twee keer per week spierversterkende én balansoefeningen. Hierdoor valt u minder snel, voorkomt u botbreuken en blijft u sterker. Zo belangrijk! Elke dag breekt u spieren af. En die moet u eigenlijk elke dag weer opbouwen, door bezig te zijn… en door genoeg eiwitten te eten.”

“Zet pijntjes om in spierpijn: een klein beetje spierpijn is altijd goed”

Dat zijn wel veel sportmomenten in de week…

“Valt wel mee hoor! Iemand die een bal- of raketsport doet, traint al deze dingen al. Aparte balansoefeningen zijn dan niet meer nodig. Lukt tennissen niet meer? Kijk vooral naar wat u wél kunt. Misschien padel of badminton. Of als u wilt blijven voetballen of hockeyen met een team, kunt u kijken of wandelvoetbal of fithockey iets voor u is. Er zijn zoveel leuke sporten, ook voor 55-plussers.”

Dus bewegen zorgt voor een hoop positieve effecten. Wanneer merk je daar iets van?

“Al meteen wanneer je gesport hebt. Zelf sport ik veel buiten. Soms denk ik: bah, wat een rotweer. Maar ik ben nog nooit teruggekomen met spijt. Na afloop is het altijd lekker en voel ik me fitter. Dat is de hele korte termijn. Als je naar je balans en spieren kijkt, dan voel je al na een maand of drie effect. Voor botversterking duurt dat uiterlijk driekwart jaar. Ook te overzien, toch? Maar voor uw eigen gevoel is bewegen dus meteen al lekker. Bouw het rustig op en zorg dat u geen last van uw gewrichten krijgt. U hoeft geen topsporter meer te worden, maar blijf uzelf wel uitdagen. Als u in staat bent om vijf kilometer per uur te lopen, moet u niet slenteren.”

Zijn er nog sporten die beter voor je zijn dan andere?

“Doe wat u leuk vindt. Dat is het belangrijkste. U moet het tenslotte vol kunnen houden. Sommige gemeentes hebben buurtsportcoaches; zij kunnen helpen om iets te vinden wat bij u past. Of vind op Sport.nl een sport die bij u past. Veel mensen vinden het leuk om met andere mensen te bewegen. Dat is niet alleen gezellig, het zorgt ook voor een stok achter de deur. Als u een afspraak hebt met een groep of een maatje, dan gaat u – slecht weer of niet.”

Pensioen of geen pensioen: bewegen is dus belangrijker dan ooit?

“Inderdaad! Gemiddeld gezien zijn gepensioneerden nu veel fitter dan de gepensioneerden van twintig jaar terug. Dat is fantastisch! Dus verleng die fitheid door lekker te blijven bewegen.”