Dat gezond eten en veel bewegen belangrijk zijn om diabetes type 2 te voorkomen, is u waarschijnlijk bekend. Maar wist u dat ook stress een directe link heeft met diabetes type 2? Belangrijk dus om voldoende te ontspannen! We helpen u op weg met tips.

Stress: een natuurlijke en nuttige reactie die ervoor zorgt dat we bij acuut gevaar snel reageren. Maar vaak hebben we er een beetje te veel van. Of zijn we te regelmatig gespannen. En dat heeft een duidelijke link met diabetes. Stress heeft namelijk direct invloed op de bloedglucose in ons lijf. Op het moment dat we stress ervaren, stuurt de lever glucose naar het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

Stress maakt vatbaarder
Voor wie diabetes heeft, kan stress het bloedsuikergehalte zo flink ontregelen. En wie geen diabetes heeft, kan door te veel stress vatbaarder worden voor de ziekte. Nu leidt stress natuurlijk niet bij iedereen meteen tot diabetes type 2, maar zeker bij mensen die er aanleg voor hebben, kan het een rol spelen. Daar komt nog bovenop dat stress vaak een negatieve invloed heeft op een gezonde leefstijl. Wie gestrest is, slaapt minder goed, maakt minder gezonde keuzes en is minder gemotiveerd om te bewegen. En een ongezonde leefstijl vergroot ook weer de kans op diabetes.

Voldoende ontspannen
Om diabetes type 2 te voorkomen of te verminderen, is het dus belangrijk stress te verminderen. Dat kan door vaker bewust de ontspanning op te zoeken. Elke dag een kwartier tot een half uur gericht ontspannen, heeft al een duidelijk effect op de bloedglucose. Hoe doet u dat? We helpen u op weg met onderstaande tips.

  • Doe regelmatig ademhalingsoefeningen. Adem vier tellen in, houd vier tellen vast en adem in zes tellen uit. Doe dit minimaal drie keer achter elkaar. Door u te concentreren op uw ademhaling, wordt u rustiger.
  • Ga naar buiten, het liefst de natuur in. Een wandeling doet wonderen, maar ook in de buitenlucht op een bankje zitten is al goed om spanning en stress te verminderen.
  • Zorg dat u elke dag zeker een paar uur offline bent. Luister in die tijd bijvoorbeeld naar muziek of lees een boek.
  • Sporten en bewegen helpen stress te verminderen. Kies voor een sport of activiteit met een rustig tempo, zoals yoga, wandelen of pilates.
  • Doe iets met uw handen, zoals werken in de tuin, schilderen, koken of bakken.
  • Neem een warm bad of douche. Of ga naar de sauna.
  • Doe regelmatig dingen waar u blij van wordt. Bijvoorbeeld dansen, naar het museum, een etentje met vrienden of een familiebezoekje.

Mindfulness
Vindt u het, ook met bovenstaande tips, lastig om te ontspannen? Misschien is mindfulness dan iets voor u. Bij mindfulness leert u omgaan met stress, verhoogt u uw zelfkennis en blijft u beter in balans. Zilveren Kruis heeft een vergoeding voor mindfulness vanuit de aanvullende verzekering (vanaf 1-ster). Lees hier meer.