Veel mensen krijgen last van trillende handen als ze ouder worden. Wees gerust, dit is lang niet altijd een voorbode van Parkinson. Zo kan ook slaaptekort de boosdoener zijn, of een te veel aan cafeïne.
Een wiebelend koffiekopje, uitschieters bij het schrijven, een knoopje dat lastig is dicht te knopen… We hebben allemaal weleens last van trillende handen. Als de klachten aanhouden, denken mensen al snel aan de ziekte van Parkinson. Maar er kunnen heel goed andere redenen zijn. Deze zijn gelukkig lang niet allemaal ernstig en soms makkelijk op te lossen. We zetten acht bekende oorzaken op een rij:
1. Stimulerende middelen
Veel mensen kunnen niet goed zonder een kopje koffie in de ochtend, of misschien zelfs meerdere. Maar cafeïne kan ook klachten veroorzaken, waaronder trillende handen. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 400 milligram cafeïne – ongeveer vier kopjes koffie – per dag in te nemen. Let op: cafeïne komt ook voor in chocolade, frisdranken, sommige supplementen en zelfs bepaalde medicijnen. Naast cafeïne kunnen ook nicotine en alcohol veroorzakers zijn van trillende handen. Probeer eens uit of het helpt uw inname van deze middelen te minderen.
2. Slaaptekort
Een chronisch slaaptekort kan leiden tot allerlei klachten, zoals hoofdpijn, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid en somberheid. En ook tot trillende handen. De reden? Bij een slaaptekort kan het zenuwstelsel moeite krijgen met het aansturen van bepaalde zaken. Hierdoor worden niet altijd de goede signalen afgegeven. Probeer dus zes tot negen uur per nacht te slapen.
3. Een te snel werkende schildklier
De schildklier reguleert in ons lichaam onder andere de aanmaak van hormonen. Werkt uw schildklier te snel? Dan maakt deze te veel schildklierhormoon aan. Dit zorgt voor extra energie in het lichaam, waardoor de stofwisseling sneller wordt. Het kan zorgen voor bevende handen en andere vervelende klachten, zoals snel afvallen, hartkloppingen, moe zijn, veel zweten en diarree. Herkent u deze symptomen? Bespreek het eens met de huisarts.
4. Stress, angst en woede
Het opgejaagde gevoel wanneer u zenuwachtig of nerveus bent, kent u vast. Stress kan voor lichamelijke klachten zorgen, zoals een droge mond, buikpijn, het snel kloppen van het hart én trillende handen. Ook angst of hevige woede kunnen trillen tot gevolg hebben. Goed nieuws: de trillingen verdwijnen zodra ook de stress, angst of woede weg is.
5. Bijwerkingen van medicijnen
Geneesmiddelen kennen tal van bijwerkingen, waaronder trillingen. Dit is bijvoorbeeld bekend bij antidepressiva en medicijnen voor epilepsie, migraine, neuropathie en astma. U kunt het in de bijsluiter vinden. Is dit bij u aan de hand? Goed om aan te kaarten bij de huisarts of apotheker, want misschien is er een ander middel dat u kunt proberen.
6. Tekort aan vitamine B12
Vitamine B12 zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en het vervoeren van verse zuurstof naar de organen. Hebt u een tekort aan B12? Dan tast dit op den duur het zenuwstelsel aan. U kunt dan last krijgen van neurologische klachten, zoals trillende handen, maar ook een tintelend of doof gevoel in armen of benen.
7. Lage bloedsuikerspiegel
Alle suikers die we eten, worden omgezet in glucose. Oftewel: bloedsuiker. De bloedsuikerspiegel stijgt door te eten en wordt lager door inspanning. Heeft het lichaam te weinig bloedsuiker? Dan merkt u dat aan klachten als zweten, beven, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en wazig of dubbel zien. Hoe langer het lichaam zonder suiker zit, hoe erger de klachten kunnen worden.
8. Onderliggende aandoeningen
Er zijn verschillende ziektes of aandoeningen die trillende handen als één van de symptomen hebben:
- Essentiële tremor. De oorzaak van deze aandoening is meestal niet duidelijk, wel dat erfelijkheid een rol speelt. Bij essentiële tremor trillen uw handen en onderarmen, en soms ook uw hoofd, benen of stem. De klachten ontstaan beetje bij beetje en worden langzaam erger. Bij de meeste mensen begint een essentiële tremor op oudere leeftijd.
- De ziekte van Parkinson. Bij deze progressieve hersenaandoening sterven bepaalde hersencellen langzaam af. Patiënten krijgen daardoor moeite met het aansturen van hun spieren. Het kan onder andere zorgen voor trillende en haperende lichaamsdelen, al hoeft dit niet bij iedere patiënt het geval te zijn.
- Multiple sclerose (MS). MS is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg, waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat hersengebieden minder goed met elkaar kunnen communiceren, waardoor de hersenen sommige functies niet goed meer uitvoeren. Dit kan onder andere zorgen voor trillende handen.
- Ziekte van Wilson. Bij deze zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte wordt koper in voeding niet afgevoerd, maar stapelt het zich op in onder andere de lever. Uiteindelijk beschadigt dit de hersenen.
Twijfelt u over de oorzaak van uw trillende handen of maakt u zich zorgen? Kaart het dan vooral eens aan bij de huisarts.