In het komende nummer van Rond uw Zorg en Welzijn besteden wij aandacht aan de wijze waarop u somberheid en depressieve gevoelens zelf kunt tegengaan. In zeer recent Belgisch onderzoek is een mogelijk interessante connectie gelegd tussen ons brein en onze darmen. Dit onderzoek zit in een nog zeer pril stadium.

Een grootschalige Belgische studie aan de universiteit van Leuven onthulde onlangs een mogelijk verband tussen ons geluksgevoel en het aanwezig zijn of ontbreken van bepaalde bacteriesoorten in hun darmen. Mensen die depressief zijn of zich minder gelukkig voelen, zouden bepaalde bacteriesoorten kunnen missen in hun darmen.

De biljoenen bacteriën, virussen en schimmels die onze buik bevolken, blijken niet alleen te helpen bij het verteren van ons voedsel, blijkt uit vele onderzoeken met proefdieren. Het zijn ‘fabriekjes’ die allerlei verschillende chemische stoffen maken die ons lijf en misschien zelfs ons brein beïnvloeden. Daarom worden onze darmen ook wel ‘ons tweede brein’ genoemd.

Onderzoekers van de universiteit van Leuven onderzochten poepmonsters van 1054 Belgen, deed hetzelfde onderzoek bij een groep van ruim duizend Nederlanders en bij een derde groep van mensen met een zware depressie en ontdekten dat er ook bij mensen een verband is.
Wat het precies betekent voor patiënten is nog niet duidelijk, maar er is een verband. Onduidelijk is echter of een veranderende darmflora de depressie veroorzaakt of dat de depressie de darmflora verandert, stelde de leider van het onderzoek.

Kortom, er zal nog veel onderzoek nodig zijn om de connectie tussen darmen en brein vast te stellen en te bewijzen hoe dit precies werkt.

> Bekijk hier de video