Wel of niet doen?

Prostaatkanker is de meestvoorkomende vorm van kanker bij mannen ouder dan 45 jaar. Elk jaar krijgen meer dan 12.000 mannen in Nederland de diagnose. De druk om de PSA-waarde te laten checken neemt toe, maar is het wel altijd verstandig om een verhoogde waarde te weten?

PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen, een stofje dat in elke prostaat wordt aangemaakt. Het is normaal dat er altijd wat van dit stofje in het bloed komt. Een verhoogde PSA-waarde in het bloed is dan ook niet altijd zorgwekkend. Vaak is er sprake van een goedaardige vergroting van de prostaat, iets dat de meeste mannen krijgen naarmate ze ouder worden, of van een relatief onschuldige prostaatontsteking. Maar een verhoogde PSA-waarde kan dus ook duiden op prostaatkanker.

Vraag naar PSA-testen neemt toe

Steeds meer mannen laten hun PSA-waarde checken, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In 2001 liet een op de zeven mannen boven de veertig zich testen, de afgelopen vijf jaar is dit al een op de vier. De toename komt deels door de aandacht in de media. Na de uitzending van Pauw op 21 november over acht bekende mannen die ‘For one night only’ uit de kleren gingen om prostaatkanker onder de aandacht te brengen bijvoorbeeld, is het extra druk bij de huisartsen. Zeker ook omdat in diezelfde uitzending een uroloog het verband tussen een verhoogde PSA-waarde en prostaatkanker benadrukte.

Voorspellende waarde twijfelachtig

Moeten mannen zich laten testen op prostaatkanker? ‘Je leeft er geen dag langer door’, stellen critici. De meeste prostaatkankers groeien langzaam en zullen nooit voor problemen zorgen. En als er wel sprake is van een agressieve vorm van prostaatkanker, lijken de kankercellen zo weinig op gewone prostaatcellen dat ze nauwelijks voor een verhoogde PSA-waarde zorgen. Critici trekken daarom de voorspellende waarde van de PSA-test in twijfel.

Keuzehulp

Uw PSA-waarde wel of niet laten checken? Thuisarts.nl heeft op haar site de keuzehulp. Deze online tool helpt u een persoonlijke keuze te maken of u uw PSA-waarde wel of niet moet laten testen. Zo kunt u zelf een weloverwogen keuze maken.