Diabetes is een ziekte die 24 uur per dag aandacht vraagt. Mindfulness helpt Leontine Lenferink opmerkzaam te zijn op wat haar lichaam nodig heeft en daar, vanuit mildheid, op te antwoorden. Daar helpt ze ook anderen bij.

“Diabetes vraagt 24 uur per dag aandacht. Het is een ziekte die veel stress geeft, omdat je eigenlijk steeds een beetje uit balans bent. Maar ook omdat je er steeds wat mee moet. Hoe is het mijn waardes? Mag ik dit nu wel of niet? Heb ik wel genoeg bewogen? Om je vervolgens weer slecht te voelen als je aan een verleiding hebt toegegeven. De eerste jaren was de ziekte één groot obstakel voor me. Ik was alsmaar hard aan het werk om het onder controle te houden en liep daarbij steeds tegen mijn eigen interne criticus aan. Wéér niet goed genoeg gedaan. Ik heb echt moeten leren om met mildheid en compassie met deze ziekte om te gaan.

 

Veel gebracht

Mindfulness heeft me daarin zoveel gebracht. Veel mensen hebben er een zweverig beeld bij, maar het is juist heel praktisch. Mindfulness betekent: opmerkzaam en aandachtig zijn op wat er op dit moment speelt in je lijf, in je hoofd. Zodat je daarop kunt antwoorden. Als we spanning voelen of niet helemaal lekker in ons vel zitten, schieten we vaak in allerlei automatisch gedrag dat niet per se helpend is. Je trekt de koelkast open, schiet uit je slof, gaat nog harder werken. Maar als je leert zien wat er op dat moment eigenlijk aan de hand is, kan je ook gezondere keuzes maken. Heilzame keuzes, noem ik ze. Misschien is dat wel om even te pauzeren of een rondje te gaan lopen.

 

Meer tijd voor leuke dingen

Ik strijd niet meer tégen diabetes, ik leef mét diabetes. En dat is een wereld van verschil. Ik ga zoveel veerkrachtiger met de ziekte om. Het lukt me nu mijn diabetes precies de aandacht te geven die het nodig heeft, niet te weinig maar ook zeker niet te veel. Hierdoor zijn mijn waardes stabieler geworden en is er weer tijd en ruimte voor de echt leuke en mooie dingen in het leven. Dat gun ik anderen ook! Het goede nieuws is: mindfulness kan iedereen leren. Daar help ik mensen bij in de training ‘Mindfulness en diabetes’ die ik in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland geef. Het is geweldig om te zien hoeveel meer rust, veerkracht en levensgemak het mensen brengt.” 

Leontine Lenferink volgde de post-HBO opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Vanuit haar bedrijf Nu-N-Nu geeft ze trainingen, workshops en individuele coaching. Zie www.nu-n-nu.nl.

 

Training Mindfulness bij diabetes

Voelt u ook de mentale gevolgen van diabetes? In de training ‘Mindfulness & diabetes’ leert u in acht online sessies beter af te stemmen op uzelf, heilzame keuzes en veerkrachtig met de ziekte om te gaan. 

 

Podcast beluisteren?

In deze podcast (via Spotify) gaat Leontine Lenferink met cursist Kai en de diabetespsycholoog in gesprek over mindfulness en diabetes.