1.7 liter water per dag, dat is de aanbeveling voor ouderen. Dit lukt veel mensen niet of met veel moeite. Toch is het die moeite waard, want vocht is van essentieel belang voor onze gezondheid. We vertellen u waarom en geven vijf tips om meer te drinken.

Water, vocht: het is onmisbaar voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren. In de eerste plaats omdat vocht voorkomt dat we uitdrogen, iets dat juist onder ouderen veel voorkomt. Uitdroging leidt tot dorst, maar heeft ook minder voor de hand liggende klachten tot gevolg. Zoals verwardheid, terugkerende urineweginfecties, vermoeidheid, spierpijn, vallen en obstipatie. In ernstige gevallen kunnen mensen er zelfs aan overlijden.  

Lichaamstemperatuur regelen

Vocht is belangrijk bij het opnemen van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en ook het regelen van de lichaamstemperatuur. Wat dit laatste betreft: hoe ouder we worden, hoe meer moeite we hebben om onze lichaamstemperatuur te regelen, zo concludeerden onderzoekers uit Canada. Wanneer ouderen onvoldoende drinken en zich toch inspannen, dan is het lichaam niet meer in staat dit te compenseren. Als gevolg hiervan moet het hart er flink aan trekken om de machine draaiende te houden en dat is weer nadelig voor het hart.   

Vocht in en uit

We verliezen continu vocht door te ademen, te zweten, te plassen en te ontlasten. Belangrijk dus om de vochtbalans gedurende de dag op peil te houden. Maar dat is vaak best een klus. Ouderen hebben namelijk vaak minder dorst en eten ook minder, wat ook vochtinname scheelt. Tegelijk gaat de nierfunctie met het ouder worden achteruit, waardoor de nieren meer vocht nodig hebben om de afvalstoffen via de urine af te voeren. Medicijnen kunnen daarbovenop ook nog een negatieve invloed hebben op de vochthuishouding. Genoeg drinken is dus iets om heel bewust voor te kiezen en op te letten!

Vijf tips

  • Wacht niet met drinken tot u dorst heeft, dan is het eigenlijk al te laat.
  • Start de dag standaard met een glas water. Zet deze bijvoorbeeld vast op uw nachtkastje of zorg dat er een glas klaarstaat bij de kraan in het toilet. Als u dit een paar weken volhoudt, wordt het een gewoonte. 
  • Plan vaste drinkmomenten in gedurende de verdere dag. Drink bijvoorbeeld altijd bij de maaltijden, voor u de deur uitgaat, bij het tanden poesten of als u gaat koken. 
  • Wissel tussen water, thee, koffie en zuiveldranken. Alcohol wordt niet meegerekend als vocht.
  • Zet een kan of fles water klaar om die dag op te drinken. Zo krijgt u goed in beeld hoeveel u die dag binnenkrijgt. 

Kenmerken van uitdroging

Dorst, weinig plassen, donkere urine, obstipatie, droge tong en slijmvliezen in de mond, minder elastische huid, urineweginfecties, afvallen, verwardheid en een lage bloeddruk kunnen wijzen op een tekort aan vocht. Houd uzelf in de gaten!