Fatbikes (de zwarte, elektrische fietsen waar veel jongeren op fietsen) zijn momenteel onderwerp van discussie. Ze zouden gevaarlijk zijn en scholieren mogen ze niet gebruiken voor verkeersexamens. Critici beweren dat elektrisch fietsen sowieso ongezonder is dan gewoon fietsen omdat er minder energie wordt verbruikt. Maar klopt dat wel? 

Het korte antwoord is: ja. Het uitgebreidere antwoord is wat ingewikkelder. In sommige situaties kan het gebruik van een elektrische fiets inderdaad leiden tot meer lichaamsbeweging.

Langere afstanden met elektrische fiets

heeft u een elektrische fiets? Dan fietst u gemiddeld langere afstanden per fietstocht, zowel op uw elektrische fiets (gemiddeld 9,4 kilometer) als op uw gewone fiets (gemiddeld 8,4 kilometer). Iemand met alleen een gewone fiets fietst per tocht gemiddeld ‘slechts’ 4,8 kilometer.

Bovendien fietst u per dag anderhalf keer zo veel als mensen zonder elektromotor op hun fiets (gemiddeld 8 kilometer tegenover 5,3 kilometer per dag). Dit blijkt uit een EU-studie uit 2019 onder tienduizend mensen in zeven Europese steden. 

De verleiding is groter

Toch is de Fietsersbond in de meeste gevallen van mening dat het beter is om ritjes op een gewone fiets te maken. “Het hangt af van wat u anders zou hebben gebruikt om van A naar B te komen. Als u iets vervangt wat minder actief is, zoals een auto of reizen met het openbaar vervoer, gaat u erop vooruit. Maar als u uw gewone fiets vervangt door een elektrische en hetzelfde aantal kilometers aflegt, verbruikt u minder energie en gaat u er dus op achteruit,” aldus een woordvoerder over het onderzoek.

Inspanning leveren

Het gaat met name om de verleiding om de elektrische ondersteuning in te schakelen op momenten dat de inspanning wat zwaarder is, stelt de Fietsersbond. “Op een e-bike komt u sneller in de verleiding om de ondersteuning even aan te zetten op momenten dat u extra inspanning moet leveren. Zoals bij het opfietsen van een brug of viaduct, of als u wegrijdt bij een stoplicht. Die momenten zijn heel goed voor uw gezondheid, en die momenten raakt u misschien kwijt op een e-bike.”

Eén-op-één vervangen maakt minder gezond

Volgens de Fietsersbond kan het ook lonen om kritisch naar uw fiets te kijken. “Mensen die fietsen op een gewone fiets zwaar vinden, kunnen eens kijken naar een betere fiets. Een fiets waar u beter op zit, kan echt al een wereld van verschil maken.”

Het verschil zit hem volgens de EU-studie in het feit dat mensen met een elektrische fiets deze vaker en voor langere afstanden gebruiken dan mensen met een gewone fiets. Ook als u autoritten of ov-reizen vervangt door ritten op de elektrische fiets, beweegt u meer en is er gezondheidswinst.

Maar als u ritten met een gewone fiets één-op-één vervangt door ritten met een elektrische fiets (en geen meter meer aflegt), verliest u uiteindelijk beweging. Dan is een elektrische fiets volgens zowel de EU-studie als de Fietsersbond dus minder goed voor u.

Bron: nu.nl