De Actify-app hielp Maya gezonder te gaan leven

Een gezonde leefstijl is belangrijk om diabetes type 2 te voorkomen of te verminderen. Maar hoe doet u dat? Bijvoorbeeld door klein te beginnen! De Actify-app van Zilveren Kruis nam Maya stap voor stap mee naar een gezonder leven. De gepensioneerde kleuterjuf voelt zich dankzij de app een stuk fitter, zonder dat ze het roer helemaal om hoefde te gooien. Ze vertelt:

“Ik vond het zo heerlijk om eindelijk niets meer te hoeven toen ik net met pensioen was. Niet meer de hele dag achter kleuters aanrennen en daarna snel doorracen naar de supermarkt om ook nog een maaltijd op tafel te toveren. In plaats daarvan ging ik doordeweeks vaker langs bij vriendinnen, gooide ik snel even een pizza op tafel en genoot ik ’s avonds van blokjes oude kaas of wat chips als ik aan het Netflixen was.

Hijgend de trap op
Het leek wel of ik qua levensstijl weer een beetje terugging naar mijn studententijd. Om eerlijk te zijn: mijn volwassen kinderen leefden een stuk gezonder dan ik! Maar ik wist wat de risico’s zijn van overgewicht. En ik wilde echt geen onfitte vrouw worden die al hijgt wanneer ze de trap oploopt. Maar jeetje, wat vond ik het moeilijk mezelf te motiveren iets aan mijn beweging en eetpatroon te doen.

Geen ruggengraat
Een oud-collega liep tegen hetzelfde probleem aan. ‘Ik heb geen ruggengraat,’ zei ze. Toen liet ze me zien hoe het haar toch lukte gezonder te leven. Ze had de Actify-app geïnstalleerd. ‘Ik wil geen app die me vertelt dat ik boekweitcrackers moet eten en nog zesduizend stappen moet zetten’, was mijn eerste reactie. ‘Installeer het nou maar gewoon,’ antwoordde ze, ‘dan zie je wel wat het voor je doet.’

Een keertje extra de trap
‘Je hebt gelijk’, zei ik een maand later. In korte tijd is er namelijk echt iets veranderd. Ik voel me fitter en zit beter in mijn vel. Dankzij de app. Je kunt je doelen instellen, in mijn geval fitter worden en gezonder eten. Vervolgens krijg ik dagelijks een motivatie. Ik dacht dat ik daar niet vatbaar voor zou zijn, maar toch wel. Het is alsof iemand met me meedenkt, me complimentjes geeft en aanmoedigt. Ik krijg voorstellen voor kleine, gezonde keuzes. Zoals een paar squats, een keer extra de trap op, een rondje buiten wandelen. In het begin had ik zowaar spierpijn! Mijn lichaam ging eindelijk aan de bak, zonder dat ik veel tijd of geld kwijt was aan bijvoorbeeld een sportschool. En door al die kleine dingen bij elkaar, is mijn conditie echt verbeterd. Ik loop weer fluitend de trap op.

Minder verleidingen
De kleine meditatieoefeningen in de app helpen me ook. Hierdoor voel ik me minder vatbaar voor verleidingen, zoals een zak chips. Wat ik ook leuk vind van de app, is de gezonde en lekkere recepten. Ze zijn makkelijk en totaal niet beperkend, wat een dieet voor mij vaak wel is. Het is echt niet zo dat ik nooit meer een pizza of een blokje kaas eet. Maar ik eet verser en heb er zowaar weer lol in om snel iets goeds op tafel te zetten.’

Kleine gewoontes, groot verschil
Geen suiker meer, elke dag sporten: wie zijn leefstijl wil veranderen, denkt vaak in grote stappen. Misschien lukt het even, maar na een paar weken komt u tot de ontdekking dat het lastig vol te houden is. De motivatie neemt af, de wilskracht raakt op, u bent terug bij af.

Beter kunt u klein beginnen! Onderzoek toont aan dat juist de kleine dingen op de lange duur verschil maken. Mensen komen sneller in actie als de gezonde gewoonte behapbaar is. Elke dag vijf minuten wandelen is tenslotte makkelijker dan elke week een half uur hardlopen, en dus beter vol te houden. En wanneer iets een gewoonte wordt, hangt het niet meer van uw motivatie of wilskracht af. Die witte boterham inwisselen voor een volkoren exemplaar of vandaag vijfhonderd extra stappen zetten, het zijn kleine patronen die op den duur een groot verschil maken.

De Actify-app van Zilveren Kruis geeft handvatten om juist vanuit kleine dingen bewustzijn te creëren en de controle te houden over uw leefstijl. Met afvinklijstjes en aanmoedigingen neemt de app u bij de hand en helpt het u nieuwe, gezonde gewoontes te ontwikkelen én vol te houden.

Lees meer over de Actify-app of installeer gelijk.