Herkent u het ook: futloosheid en het gebrek aan een goed humeur nu de dagen kort en koud zijn? We gingen in gesprek met een coach bij Vital10 en die vertelt hoe u de donkere maanden met meer energie doorkomt.

Wat is een winterdip?

“Bij een winterdip zijn de gevoelens van lichamelijke of mentale futloosheid afhankelijk van het seizoen. Van een winterdip heb je alleen last als de dagen korter zijn: van oktober tot en met maart. De oorzaak van een winterdip is simpel: een tekort aan daglicht. De dagen zijn nu eenmaal korter, we zitten meer binnen en krijgen minder vitamine D. Het lichaam maakt hierdoor meer melatonine aan, het zogenaamde slaaphormoon. Je wordt minder uitgerust wakker, waardoor je je moe, futloos en soms zelfs somber voelt. De verleiding om lekker op de bank te blijven hangen is groot, maar het is niet de oplossing.”

Hoe gaat een coach te werk?

“Bij Vital10 bespreekt u met uw coach welke leefstijldoelen u heeft en hoe u deze doelen kunt behalen. Om u optimaal te ondersteunen is het belangrijk dat wij u goed leren kennen. Want hoe beter ik weet hoe uw leven eruitziet, hoe beter ik voorstellen kan doen om uw leefstijl aan te passen. Uw eigen gedrag veranderen is het moeilijkste wat er is. De ervaring leert dat dit het makkelijkst gaat in kleine stappen met concrete doelen. Die uitdaging gaan wij graag met u aan.”

Kan iedereen gebruikmaken van een coach van Vital10?

“Ja, in principe wel. En bent u via het Extra Vitaal-pakket verzekerd, dan maakt u zelfs gratis gebruik van een coach van Vital10? We zien in de praktijk dat mensen die voor een coach kiezen actief met hun leefstijl aan de slag gaan en het ook volhouden. En dat volhouden, daar gaat het om.”

Met deze 5 tips blijft u de winterdip de baas
 1. Kom in beweging 
  Bewegen is niet alleen goed voor uw figuur het heeft ook een positieve invloed op uw dag- en nachtritme. Het zorgt ervoor dat u beter slaapt én dat u zich dus overdag energieker voelt. Dus geregeld lekker wandelen, fietsen of een yogales volgen en u voelt zich als herboren.
 2. Slik extra vitamine D
  Vitamine D maakt uw lichaam aan onder invloed van zonlicht. Maar in de winter is de zon in Nederland niet sterk genoeg om ons van voldoende vitamine D te voorzien. Het advies is daarom om extra vitamine D te slikken. Het Voedingscentrum adviseert mensen van zeventig jaar en ouder 20 microgram per dag te slikken. Een andere oplossing is overwinteren in een warm land, maar dat is wel een stuk kostbaarder.
 3. Eet gezond en vermijd zoveel mogelijk suiker
  Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, maar kan ook zeker helpen om een winterdip tegen te gaan. Zorg voor een regelmatig en gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente, fruit en vis. Eet bijvoorbeeld wat vaker paddenstoelen en vette vis. Ze zitten vol vitamine D en geven uw immunsysteem een boost. En vergeet niet: vermijd zoveel mogelijk suiker, want een overdaad aan endorfine (aangemaakt door suiker) is slecht voor uw energielevel.
 4. Drink voldoende water
  Water is een onmisbare brandstof voor uw lichaam. Het is belangrijk voor de zuurstoftoevoer en voor het reguleren van de lichaamstempratuur en spijsvertering. En te weinig vocht zorgt ook voor energieverlies. Aan de kleur van uw urine kunt u zien of u voldoende drinkt: donkere urine duidt op te weinig vocht, uw urine hoort bijna kleurloos te zijn. Het Voedingscentrum adviseert om gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken.
 5. Doe leuke dingen
  Mensen die gevoelig zijn voor een winterdip hebben de neiging zich terug te trekken, maar dat is niet de oplossing. Ga leuke dingen doen of zorg dat u zich ergens op kunt verheugen. Boek een paar nachten weg, plan een leuk uitstapje, kook een lekkere en gezonde maaltijd, pas op de kleinkinderen (energievreters, maar ook energiegevers) of beloof uzelf iets cadeau te doen. Door leuke activiteiten in te plannen, blijft u actief en vrolijk.

Aan de slag met een coach van Vital10?
Kijk voor meer informatie of meld u aan op De Persoonlijke Gezondheidscheck