Het verbeteren van uw levensstijl kan gunstig zijn voor uw diabetes, maar dit kan soms een uitdaging zijn om vol te houden. Het behouden van motivatie kan soms lastig zijn. Het aanpassen naar een gezondere levensstijl vergt namelijk structurele veranderingen. Deze veranderingen zullen echter de moeite waard zijn, omdat u zult merken dat u zich energieker voelt. Hier zijn een aantal tips waarmee u direct aan de slag kunt gaan.

Kleine veranderingen, groot verschil

Een gezonde levensstijl draait niet alleen om gezond eten, maar ook om gezond leven. Het vinden van balans tussen ontspanning en beweging is hierbij cruciaal. Deze elementen versterken elkaar: wanneer u bijvoorbeeld tijd neemt voor ontspanning, zult u eerder geneigd zijn om gezonde maaltijden te bereiden, wat op zijn beurt weer motivatie kan geven om te bewegen. Door het stellen van kleine doelen kunt u uzelf motiveren om meer aandacht te besteden aan gezonde voeding, beweging en ontspanning.

Gezonder eten: Proef aandachtig

Probeer eens per dag bewust te eten. Dit betekent dat u aandachtig proeft wat u eet, elke hap minstens 30 keer kauwt en probeert afleiding te vermijden, zoals televisiekijken tijdens het eten. U zult merken dat u hierdoor sneller verzadigd raakt.

Drink minstens 2 liter water per dag. Voldoende water drinken is niet alleen goed om een vol gevoel te behouden, maar bevordert ook de werking van uw spijsvertering en verbetert uw fysieke prestaties.

Meer bewegen: Geen auto

Probeer eens een week lang zo min mogelijk de auto te gebruiken en in plaats daarvan de fiets te pakken of te wandelen als u ergens naartoe moet. Hierdoor zult u minder tijd zittend doorbrengen op een dag en sneller uw dagelijkse beweging bereiken. Doe gedurende een week elke twee uur 5 jumping jacks. Betrek familieleden of collega’s bij deze uitdaging: wie kan dit het vaakst op een dag doen? Deze oefening is gunstig voor uw conditie, stofwisseling en kan uw productiviteit verhogen, vooral als u vanuit huis werkt.

Ontspanning: Creëer extra tijd

Creëer elke ochtend extra tijd voor uzelf. Sta tien minuten eerder op en gebruik deze tijd om rustig te ontbijten, naar muziek te luisteren of op te schrijven waar u dankbaar voor bent. U zult gedurende de dag nog steeds de voordelen van deze ontspanning ervaren.

Plan gedurende een normale week twee ontspanningsoefeningen van minimaal een half uur in. Reserveer hiervoor tijd in uw agenda en probeer bijvoorbeeld een yogales of meditatieoefening. Deze activiteiten helpen u om naar uw lichaam te luisteren, uw gedachten los te laten en beter te ontspannen.

Bezoek de website van DVN