Naast diabetes type 2 en diabetes type 1 is er ook LADA: een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen. Doordat deze vorm van diabetes heel geleidelijk begint, lijkt het eerst op diabetes type 2. Maar de oorzaak is net als bij type 1 een stoornis in de afweer. Meer hierover in vier vragen en antwoorden.
Wat is LADA?
LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult. Bij LADA vernietigt het eigen afweersysteem de cellen die insuline maken. Het lichaam heeft wel insuline nodig, want insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit de voeding naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijgt iemand te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties.
Vaak verward met type 2
LADA is dus net als diabetes type 1 een auto-immuunziekte. LADA heeft ook dezelfde kenmerken als diabetes type 1, alleen ontwikkelt het zich trager. Het wordt vaak pas op latere leeftijd ontdekt en in het begin is behandeling met insuline meestal niet nodig. Daarom denkt men bij LADA in eerste instantie vaak aan type 2. Ongeveer vijftien procent van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA.
Diagnose LADA
U kunt LADA hebben als de diagnose diabetes type 2 is gesteld na uw twintigste levensjaar, er geen sprake is van overgewicht maar u ondanks dat toch van tabletten op insuline moet (of moest) overstappen. Bloedonderzoek kan uitwijzen of u LADA hebt. Bij LADA zitten er dan, net als bij diabetes type 1, bepaalde antistoffen in het bloed.
Behandeling LADA
LADA is net als diabetes type 1 en 2 te behandelen met insuline. Dit gebeurt met een insulinepen of insulinepomp. Net als bij andere vormen van diabetes, is ook bij LADA een gezond leefpatroon daarnaast heel belangrijk. Zo hebben voeding en beweging een directe invloed op de bloedsuikerwaarden.
Bron: Diabetesvereniging Nederland, www.dvn.nl