Wilt u graag gezonder leven om diabetes te voorkomen of de impact van de ziekte op uw gezondheid te verminderen? Maar worstelt u met het veranderen van uw leefstijl? Er zijn verschillende leefstijlprogramma’s die u kunnen helpen bij het aanleren van gezonde gewoontes.

 

Een goede leefstijl doet wonderen voor uw gezondheid. Maar het aanpassen van eet-, beweeg- en leefpatronen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien ziet u door de bomen het bos niet meer, houdt u ingezette veranderingen niet lang vol of lijkt wat u ook probeert, geen effect te hebben. Gelukkig zijn er programma’s die u kunnen helpen. We zetten er een aantal op een rij.

 

1. De Gecombineerde Leefstijlinterventie
Met dit leefstijlprogramma van twee jaar werkt u aan duurzame gedragsverandering op het gebied van voeding en leefstijl. Het is een combinatie van groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken.

 • U krijgt advies over en begeleiding bij het aanleren van gezonde voedings- en eetgewoontes.
 • U gaat aan de slag met een gezond beweegpatroon, waar u thuis zelf verder invulling aan geeft.
 • U krijgt inzicht in en informatie over uw gedrag: hoe u omgaat met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, zoals stress en slaapgebrek.

Het programma wordt vanuit Zilveren Kruis vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen die een verhoogd ‘Gewichtsgerelateerd Gezondheids Riciso’ (GGR) hebben, oftewel: ernstig overgewicht. Kijk hier voor de voorwaarden en de zes erkende Gecombineerde Leefstijlinterventies waar u terechtkunt.

 

2. Keer Diabetes2 om
‘Keer Diabetes2 om’ is een leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2 die medicatie gebruiken en een BMI hebben van hoger dan 25, of een vergrote buikomvang. Onder begeleiding van een gespecialiseerd team werkt u, in een groep, zes maanden actief aan een nieuwe leefstijl.

 • U ervaart hoe onbewerkt en gevarieerd eten uw bloedglucosewaarden verbeteren.
 • U gaat op zoek naar welke vorm van bewegen bij u past en effect heeft.
 • U leert om spanning los te laten en gaat op zoek naar vormen van ontspanning die voor u werken.
 • U gaat aan de slag met de kwaliteit van uw slaap.

Door de verandering van leefstijl kunnen deelnemers in veel gevallen hun medicatie afbouwen. Het programma wordt (nog) niet vergoed door Zilveren Kruis. Lees hier meer.

 

3. De Nationale Diabetes Challenge
De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers wandelen ongeveer twintig weken lang één keer per week in de eigen buurt. Zij worden hierbij begeleid door zorg- en beweegprofessionals.

 • Door te wandelen gaat u zich gezonder en energieker voelen.
 • U wordt begeleid door een professionele, enthousiaste zorg- en sportbegeleider en krijgt meer inzicht in uw lichaam. Er is sprake van een voorzichtige trainingsopbouw en haalbare doelen.
 • U maakt onderdeel uit van een landelijk project en ontmoet andere mensen met hetzelfde doel.

De Nationale Diabetes Challenge start begin mei en loopt tot eind september. Deelname is gratis. Lees hier meer. (Vanaf maart 2023 komen de locaties die in 2023 meedoen, op de site te staan.)

 

Liever individueel of vanuit huis aan de slag?
Het Centrum Gezond Leven raadt ook deze hulp aan bij het aanpassen van uw leefstijl:

 • Online cursus PRISMA: hier maakt u een gezondheidsprofiel aan waarbij u kunt zien hoe u ervoor staat op verschillende risicofactoren. Daarna kunt u het actieplan invullen om deze factoren aan te pakken.
 •  Ik heb diabetes, wat kan ik doen: een handig te downloaden boekje over diabetes type 2 van Pharos. Hierin staat met plaatjes uitgelegd hoe u uzelf het beste verzorgt, met praktische tips over voeding en bewegen.
 • Een leefstijlcoach kan helpen bij het aanpassen van uw leefstijl. Naast voeding en bewegen wordt ook gekeken naar het totale plaatje. Zoek een erkende leefstijlcoach.