Hoe is het met uw bloeddruk? De kans bestaat dat deze te hoog is zonder dat u het weet. Een hoge bloeddruk komt namelijk vaker voor dan u misschien denkt. De helft van alle zestigplussers heeft een te hoge bloeddruk.
Waarschijnlijk merkt u er weinig van als u een te hoge bloeddruk heeft. Dat maakt deze aandoening ‘riskant’. Pas als de bloeddruk extreem hoog is, kunt u symptomen gaan ervaren. Denk aan duizeligheid of misselijkheid, wazig of dubbel zien of regelmatig een bloedneus krijgen. Ook kortademigheid, hartkloppingen en oorsuizen kunnen duiden op een te hoge bloeddruk. Herkent u deze symptomen? Laat dan uw bloeddruk meten! Maar ook zonder klachten is het verstandig uw bloeddruk te controleren, want hoe eerder een hoge bloeddruk aan het licht komt, hoe beter. U kunt er dan zelf veel aan doen om uw bloeddruk te verlagen.
Meten kan ook zelf
U kunt uw bloeddruk laten meten bij de huisarts. Maar dit kan ook gewoon thuis. Bij de drogisterij of apotheek kunt u een ‘bovenarm drukmeter’ of een ‘polsbloeddrukmeter’ kopen. Bij een bloeddrukmeting wordt vooral naar de bovendruk gekeken. De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg. Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg. Als de gemiddelde bovendruk 140 mmHg of hoger is, spreken we van een hoge bloeddruk. Bij mensen boven de 70 jaar is die grens 150 mmHg. Gaat u zelf meten? Let er dan wel op dat verschillende factoren invloed hebben op de meting. Zo hebben het moment van de dag, medicijngebruik en zelfs emoties invloed op uw bloeddruk. Daarom is het zaak om op meerdere momenten en over meerdere dagen te meten. Meer informatie over uw bloeddruk meten, vindt u hier. Vraag uw huisarts advies over de juiste apparatuur of bekijk hier het advies dat de Consumentenbond afgelopen september heeft gegeven.
De risico’s en oorzaken
Op de lange termijn is een te hoge bloeddruk schadelijk. Er lang mee doorlopen vergroot de kans op bepaalde aandoeningen, zoals een herseninfarct, een hersenbloeding of een hartaanval. Maar ook dementie, vermindering van zicht of aantasting van uw nieren kunnen een rol gaan spelen. Er zijn verschillende oorzaken voor een verhoogde bloeddruk. Ten eerste speelt erfelijkheid een grote rol. Het is aangetoond dat hypertensie, zoals de medische term luidt, in sommige families meer voorkomt dan in andere. Daarnaast is ook uw leefstijl van invloed. Veel rood vlees, alcohol, roken, medicijnen of een te grote inname van drop of zoethout(thee) hebben geen positieve invloed op de bloeddruk.
Er is iets aan te doen
Door bewust met een gezonde leefstijl bezig te zijn, kunt u uw bloeddruk verlagen. Zoals uw alcoholinname minimaliseren, niet roken, veel groente en fruit eten en bewegen. Afvallen en stress vermijden helpt ook. Heeft deze gezonde inspanning niet het gewenste resultaat en blijft uw bloeddruk ‘gevaarlijk‘ hoog? Dan zijn er ook medicijnen die kunnen helpen. Bespreek dit met uw huisarts, hij of zij kan medicatie voorschrijven als u een hoger risico heeft op hart- en vaatziekten. Maar stap 1 is: meten. Vanuit daar kunt u kijken of er verdere stappen nodig zijn.