Duizenden mensen in Nederland hebben diabetes type 2 zonder dat ze dit zelf weten. Doordat diabetes in het begin vaak vage klachten geeft, kunt u er jaren ongemerkt mee rondlopen. Belangrijk dus om de symptomen goed in de gaten te houden! Want hoe eerder u erbij bent, hoe beter.     

 

Diabetes type 2 is lastig te herkennen. Want veel symptomen van de ziekte zijn hele ‘gewone’ klachten die iedereen wel eens ervaart. Denk aan een vermoeid en futloos gevoel. Of veel plassen en een droge mond. Geen dingen waarbij de alarmbellen direct gaan rinkelen. Des te belangrijker dus om alert te blijven op de symptomen.

 

U kunt diabetes herkennen aan:

  • veel dorst
  • vaak plassen
  • droge mond
  • moe voelen
  • oogontsteking of wazig zien
  • gewicht verliezen
  • (urineweg)infecties

 

Inzicht in uw risico
Er zijn ook factoren die maken dat u een groter risico loopt. Denk aan roken, overgewicht of erfelijke aanleg. Met de diabetes-test van het Diabetes Fonds krijgt u snel antwoord op de vraag hoeveel risico u loopt op diabetes type 2. Met maar maximaal 8 vragen is de test zo gepiept.

 

Test door de huisarts
Loopt u extra risico? Of herkent u veel van de symptomen? Twijfel dan niet en neem contact op met uw huisarts. Een eenvoudig bloedonderzoek geeft snel uitsluitsel.

 

Of doe de Gezondheidscheck
Ook de Persoonlijke Gezondheidscheck kan u inzicht geven. Dit is een wetenschappelijke onderbouwde check die is ontwikkeld door verschillende gezondheidsorganisaties in samenwerking met het Niped. U maakt een profiel aan en vult een vragenlijst in en kunt eventueel aanvullende tests laten doen. Vervolgens krijgt u een gezondheidsrapport met leefstijladvies. De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt door Zilveren Kruis vergoed vanuit het Extra Vitaal Pakket (één check per jaar). U kunt er zonder verwijzing aan meedoen.