Als u ouder wordt, vergeet u sneller dingen. Het geheugen gaat slechter werken. Dat is bij veel mensen zo. Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. Maar wanneer bent u nou gewoon een beetje vergeetachtig en wanneer is het iets om u zorgen over te maken?

Af en toe dingen vergeten betekent dus niet meteen dat u dementie krijgt. Iedereen die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt zal sommige of alle onderstaande voorbeelden wel herkennen. 

 • U kunt zich niet herinneren hoe iemand heet die u gisteren heeft gezien. Even later weet u het weer.
 • U loopt naar de keuken om iets te halen, maar weet daar niet meer wat u zoekt. Als u terugloopt, weet u het weer.
 • U vergeet een afspraak, maar u weet later wel dat u een afspraak had.
 • U onthoudt telefoonnummers niet meer, terwijl u dat vroeger makkelijk kon.

Welke ‘problemen’ horen nog meer bij vergeetachtig worden?

Naast problemen met uw geheugen, krijgt u soms ook andere problemen. Bijvoorbeeld met uw aandacht of met taal. Dingen die vroeger gemakkelijk gingen, gaan nu moeilijker. Dingen die u elke dag doet, gaan soms langzamer dan u gewend was. Zoals het huishouden, werken en geldzaken regelen. Dit is een rijtje van voorbeelden van andere problemen, die er ‘gewoon’ bij horen en waar u zich nog geen zorgen om hoeft te maken.

 • U kunt minder makkelijk op sommige woorden komen.
 • U heeft meer tijd nodig om een computerprobleem op te lossen.
 • U heeft moeite om een gesprek te voeren of een e-mail te schrijven.
 • U kunt uw aandacht er minder goed bijhouden als u iets doet, zoals eten koken.
 • U kunt sommige producten in de supermarkt niet meer vinden.
 • In een omgeving die u niet zo goed kent, kunt u moeilijker de weg vinden dan vroeger.

Hoe kan het dat ik dingen sneller vergeet?

U vergeet sneller dingen, omdat uw geheugen minder goed werkt. Dit gebeurt door ouder worden. Dat is bij bijna iedereen zo. Maar het kan wel verergeren door spanningen en heftige gebeurtenissen. Zoals het overlijden of ziek worden van uw partner of financiële problemen. Dit geeft veel stress. U denkt veel na, piekert en bent misschien emotioneler. Het geheugen werkt dan slechter, omdat u informatie minder goed onthoudt. Dat kan zijn omdat u er niet bij bent met uw gedachten als u een gesprek met iemand voert. Andere redenen kunnen zijn als u somber bent of een depressie heeft. Ook medicatie zoals slaapmiddelen en de medicatie tegen een depressie kunnen van invloed zijn. Of door alcohol of drugsgebruik.

Wat helpt mij als ik dingen sneller vergeet?

Praat met anderen over uw problemen. Dat kan helpen om meer rust in uw hoofd te krijgen. En dat helpt uw geheugen om beter te werken. Vraag anderen om rustig en duidelijk met u te praten. Vraag bijvoorbeeld of ze dingen willen herhalen of willen opschrijven voor u. Neem de tijd om iets te onthouden. Schrijf de dingen op die u niet wilt vergeten, bijvoorbeeld in een dagboekje of agenda. Kijk vaak in het boekje of u niets vergeten bent. Doe 1 ding tegelijk. Probeer niet meer dingen tegelijk te doen. Help de hersenen om beter te werken door actief te zijn: Beweeg veel. Zorg dat u genoeg contact heeft met andere mensen.

Wanneer moet ik me zorgen gaan maken?

Er zijn heel veel mensen met geheugenklachten, die geen dementie krijgen. Vaak blijven de klachten ongeveer hetzelfde. Bij sommige mensen worden de geheugenklachten en de andere klachten steeds een beetje erger. Of zij hebben meer klachten dan wat normaal is voor hun leeftijd. We denken dat deze mensen meer kans hebben om na een paar jaar dementie te krijgen. Bij ongeveer de helft van deze groep blijven de klachten erger worden. Zij krijgen gemiddeld na vijf jaar dementie. Bij de andere helft van deze groep blijven de klachten hetzelfde of kunnen de klachten zelfs weer over gaan.

Wat zijn tekenen van dementie?

Bij dementie zijn er meer problemen dan alleen snel dingen vergeten. Bij dementie krijgt u ook problemen met gewone dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld met praten of iets uitleggen, boodschappen doen, apparaten gebruiken, koken of omgaan met geld. Het wordt moeilijker om nieuwe informatie te onthouden.

 • U kunt zich niet meer herinneren wat er gisteren gebeurd is.
 • Dingen die u vroeger altijd wist, kunt u zich nu moeilijk herinneren. Of het is helemaal weg uit uw geheugen.
 • U weet soms de naam van een familielid of kennis niet meer. Gezichten herkennen lukt steeds minder goed.
 • U loopt ergens heen, maar weet daarna niet meer waarom.
 • U verdwaalt in een bekende omgeving.
 • U weet niet meer waar u bent.

Wanneer bel ik de huisarts?

Maak een afspraak bij uw huisarts als 1 of meer van deze dingen kloppen:

 • U denkt dat uw geheugen snel een stuk slechter wordt.
 • U heeft last van uw klachten bij de gewone dingen die u op een dag doet.
 • Uw klachten worden steeds erger en het is niet meer zoals vroeger.
 • U denkt dat u meer problemen heeft met uw geheugen dan andere mensen.
 • U denkt dat u dementie krijgt.

Er zijn nog geen testen die helemaal zeker kunnen voorspellen of u dementie krijgt. Ook niet als u naast klachten van uw geheugen ook al andere klachten heeft. Met een CT-scan of MRI van uw hersenen is niet helemaal zeker te voorspellen of u dementie zult krijgen. Ook een uitgebreid onderzoek van uw geheugen (neuropsychologisch onderzoek) kan dit niet goed voorspellen.

Wilt u meer weten over de symptomen van dementie, kijk dan hier.