Voor 65-plussers zijn er aandoeningen en kwalen die vaker voorkomen dan bij jongere leeftijdsgroepen. We zetten de 10 meest voorkomende kwalen bij 65-plussers op een rijtje. En delen het advies dat huisartsen hier vaak bij geven. 

 

Hoge Bloeddruk (Hypertensie)

Een verhoogde bloeddruk is een veelvoorkomende vijand bij ouderen. Huisartsen moedigen aan om de bloeddruk regelmatig te controleren en, indien voorgeschreven, de eventueel voorgeschreven medicatie in te nemen. Een gezond dieet, lichaamsbeweging en stressbeheersing zijn absolute musts om uw  bloeddruk onder controle te houden.

 

Artritis

Gewrichtspijn en ontsteking, zoals bij artritis, kunnen je mobiliteit belemmeren. Huisartsen adviseren fysiotherapie om uw gewrichten soepel te houden. Ze kunnen ook pijnstillers voorschrijven, maar zorg ervoor dat je dit met hen bespreekt om eventuele bijwerkingen te minimaliseren. Blijf actief met dagelijkse, lichte oefeningen om je spieren te versterken en je gewrichten flexibel te houden.

 

Hartziekten

Het risico op hartaandoeningen stijgt met de leeftijd. Huisartsen hameren op het belang van een gezond dieet, met overvloedige porties groenten, fruit, volle granen en mager eiwit. Roken? Stop ermee! En zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen, fietsen en zwemmen. Medicatie kan eveneens noodzakelijk zijn om je cholesterol- en bloeddrukniveau te reguleren.

 

Diabetes

Het managen van diabetes vraagt om vastberadenheid. Huisartsen benadrukken het belang van een dieet dat rijk is aan vezels en complexe koolhydraten, evenals regelmatige monitoring van je bloedsuikerspiegel. Soms is insuline of orale medicatie nodig, afhankelijk van het type diabetes. Gewichtscontrole en regelmatige lichaamsbeweging zijn de aandachtsgebieden als het gaat om stabiele bloedsuikerspiegels te behouden.

 

Osteoporose

Om botontkalking tegen te gaan, is het belangrijk voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen via voeding en supplementen. Kies voor gewichtsdragende oefeningen zoals wandelen, dansen en gewichtstraining om je botdichtheid op peil te houden. Zeg nee tegen roken en matig alcoholgebruik.

 

Dementie

Een vroege diagnose van dementie is essentieel. Huisartsen raden aan om regelmatig geheugentests te ondergaan en symptomen onmiddellijk te melden. Train uw brein met cognitieve activiteiten zoals puzzels en geheugenspelletjes, en blijf sociaal actief voor uw geestelijke gezondheid.

 

Depressie

Ouderen worden vaak geconfronteerd met depressie, die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Huisartsen pleiten voor openhartigheid over uw emotionele welzijn en het melden van depressieve symptomen. Behandelingsopties variëren van praten met een therapeut tot het gebruik van antidepressiva. Behoud sociale contacten en zoek plezierige activiteiten op.

 

Obesitas

Gewichtsbeheersing is een actieve uitdaging. Huisartsen kunnen u doorverwijzen naar diëtisten en fysiotherapeuten voor persoonlijke plannen. Probeer weg te blijven van crashdiëten, maar focus juist op duurzame, gezonde levensstijlveranderingen, zoals een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Slaapstoornissen

Een regelmatig slaapritme handhaven is cruciaal. Huisartsen benadrukken het belang van het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan. Als slaapproblemen blijven aanhouden, raadpleeg dan een slaapspecialist voor actief advies.

 

COPD (Chronische Obstructieve Longziekte)

Stoppen met roken is de eerste krachtige stap in de strijd tegen COPD. Huisartsen schrijven medicijnen voor om de symptomen te verlichten en moedigen fysiotherapie aan om je ademhalingsspieren te versterken. Vermijd blootstelling aan luchtvervuiling en rook actief.

Het naleven van deze adviezen kan de gezondheid en levenskwaliteit van 65-plussers aanzienlijk verbeteren en helpen actief en gelukkig ouder te worden. Vergeet niet om regelmatig contact te houden met een huisarts voor persoonlijke begeleiding en aanpassingen in de gezondheidszorg op basis van individuele behoeften en omstandigheden.