Zo lang mogelijk zelfstandig wonen, is dat niet de wens van veel ouderen? Zilveren Kruis en Syntrus Achmea starten daarom het project Samen Zelfstandig: een project waarin ze zich hard maken om meer gemeenschappelijke woonvormen voor alleenstaande senioren te realiseren.

 

Hoe gaan we de zorg organiseren als we willen dat mensen langer thuis wonen? Dat is een vraag die de gemoederen bij zowel zorgverzekeraar Zilveren Kruis als bij hypotheekverstrekker Syntrus Achmea flink bezig houdt. “De huishoudsamenstelling is totaal veranderd. In de grote steden bestaat meer dan 50% van de huishoudens uit één persoon”, vertelt Jeroen Kemperman, senior manager strategie & business ontwikkeling Zilveren Kruis. Anjelica Cicilia, director acquisitie & ontwikkeling Syntrus Achmea vult aan: “Bij het ontwerpen van een gebouw is het opnemen van een sociale component meer dan ooit belangrijk. Het gaat niet alleen om de vraag hoe senioren langer vitaal thuis kunnen wonen met de nodige zorg, maar je wilt ook dat bewoners naar elkaar omzien.”

 

Prototype

Het plan is om een prototype voor gemeenschappelijke woonvormen te ontwikkelen, rekening houdend met zowel een fysiek als een sociaal woonontwerp. Om dit concreet te maken, werd een architectenselectie georganiseerd. Als winnaar kwam architectenbureau Juli Ontwerp uit de bus. “Wij hebben in ons ontwerp gezocht naar een goede balans tussen privé en collectief,” vertelt architect Pim van der Ven. “Vergelijk het met de vroegere hofjes. Dat hebben we verwerkt in de gebouwde omgeving. Gestapeld weliswaar, want het moet in de stad komen te staan.” Het concept bevat 36 woningen over drie woonlagen, maar zijn ook schakelbaar tot grotere gebouwen.

 

Bewustwording

Het is een verrassende samenwerking tussen verzekeraar, belegger en architect, die volgens alle partijen naar meer smaakt. Pim van der Ven: “het langetermijnbelang van de bewoner komt nu echt centraal te staan bij de ontwikkeling van woonwijken”. Het concept is een feit, maar nu begint de grootste uitdaging: realisatie. “Het begint met de bewustwording en het hoog op de agenda zetten. Eigenlijk zou elke gemeente een woonzorgvisie moeten hebben, dan komen er vanzelf meer locaties voor dit soort concepten beschikbaar. Naast samenwerking met gemeenten liggen er ook mogelijkheden bij zorginstellingen en woningcorporaties. Als initiatiefnemers gaan wij met hen in gesprek op zoek naar locaties om dit concept verder uit te rollen,” besluit Anjelica Cicilia strijdvaardig.

 

Onlangs was er een rondetafelgesprek over het initiatief Samen Zelfstandig.
Bekijk hier de videoregistratie.