Duizeligheid of evenwichtsstoornissen komen bij ouderen heel vaak voor. Zo viel er in Nederland in 2018 gemiddeld elke 5 minuten een 65-plusser met als gevolg een bezoek aan de spoedeisende hulp! Wat kunt u er zelf aan doen om uw evenwicht te verbeteren?

Merkt u dat u zich vaker vasthoudt aan iets voor stabiliteit? Dat is een van de eerste tekenen dat u iets aan uw evenwicht zou kunnen gaan doen. Vaak gaan mensen pas aandacht besteden aan hun evenwicht als ze al één keer gevallen zijn. Het is verstandiger om evenwichtsproblemen in de kiem te smoren en evenwicht zo goed mogelijk te versterken.

Beetje onhandig

Mensen denken vaak: ‘Och, ik ben gewoon een beetje onhandig, en stoot overal tegenaan’. Maar dit is vaak een indicatie dat het evenwicht af neemt. Daarbij komt dat het verbeteren van uw evenwicht eigenlijk heel leuk zijn! In veel gevallen geldt dat, wanneer u aan uw evenwicht werkt, u tegelijkertijd ook aan een ander belangrijk deel van ons lichaam werkt

Een onderzoeksteam van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten heeft een interessant onderzoek uitgevoerd. Dit ging over de effecten van dansen en andere sporten op de balansvaardigheden en plasticiteit van de hippocampus bij gezonde senioren. 

Danslessen

In andere woorden, ze onderzochten welke invloed lichaamsbeweging heeft op onze grijze celletjes naarmate we ouder worden. Er werd een groep van 60-jarigen gevormd die zich voor een periode van 18 maanden voor verschillende activiteiten inschreven, zoals dansen, algemene fitness, Nordic Walking en fietsen.

Na deze periode, werden er MRI-scans van de deelnemers gemaakt. De onderzoekers ontdekten dat de hippocampus (het deel van de hersenen verantwoordelijk voor ons geheugen en ons evenwicht) gegroeid was. Vooral bij diegenen die danslessen hadden gevolgd!

“Dansen lijkt zeer veelbelovend voor zowel het verbeteren van het evenwicht als voor de hersenstructuur bij ouderen” 

Enkels zijn van belang

Ook stabiele enkels zijn van invloed uw balans. Om vallen te voorkomen, is het hebben van stabiele en sterke enkels essentieel. U werkt al aan uw enkels door simpelweg op één voet te staan. Ga op één been staan en wissel van been om de 30 seconden, u kunt het zo lang doen als u wilt, maar één minuut is voldoende. Maak het uitdagender en doe deze oefening samen met een partner, elke keer als u van been verandert gooit u een bal over. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld ook op één been staan terwijl u een aardappel schilt of uw tandenpoetst. Zo combineert u twee dingen en traint u beter en effectiever door deze dubbele taak.  U kunt deze oefeningen eenvoudig en gemakkelijk uitvoeren en ze passen gemakkelijk in de routine van een normale dag.

Houdt u nek soepel

Goed onze nek kunnen bewegen lijkt iets onbelangrijks en vanzelfsprekends, maar wanneer we hier even over nadenken is het eigenlijk heel logisch. Wanneer we onze nek niet soepel kunnen bewegen, kunnen we ook niet echt zien waar we onze voeten neerzetten bij het lopen. En dus vergroten we zo de kans op vallen. Er zijn verschillende eenvoudige oefeningen die u zelf kunt doen om uw nek soepeler te maken. Plaats uw kin rustig op uw borst en breng uw hoofd rustig weer naar achter zover als u kunt. Herhaal deze oefening 10 keer, daarna doet u hetzelfde maar deze keer houdt u uw hoofd op normale hoogte en kijkt u van links naar rechts. Uiteraard gaat dit gepaard met rustige bewegingen en moet u stoppen als het pijnlijk is of als u last krijgt van duizeligheid. Het spreekt voor zich dat u altijd een professional moet raadplegen als u hier meer over wilt weten.

Tips voor balans

Pilates is ook zeer effectief voor het verbeteren van uw evenwicht. Pilates werkt specifiek aan alle evenwichtsspieren en zal uw balans versterken. Er is geen betere activiteit dan Pilates om aan uw evenwicht te werken – en het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen! Het kan de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar plaatsen waar u lessen in de buurt kunt volgen. Vaak zijn er, naast de sportschool, ook Pilateslessen te volgen in buurthuizen.

Checklist om uw evenwicht te verbeteren

Wij hebben hieronder een checklist gemaakt die u wellicht kunnen helpen bij het verbeteren van uw evenwicht. Denk eraan, het is niet slechts een kwestie van onhandig zijn!

  • In veel gevallen wanneer wij aan ons evenwicht werken, werken wij ook aan een ander belangrijk deel van ons lichaam, zoals onze hersenen
  • Dansen is geweldig voor onze hersenen en ons evenwicht! Het is ook leuk om te doen en om nieuwe contacten te maken
  • Stabiele en sterke enkels zijn essentieel
  • Makkelijke evenwichtsoefeningen die u met of zonder partner kunt doen, afwisselend op één voet staan.
  • Pilates is ook zeer effectief voor het verbeteren van uw balans
  • Nekflexibiliteit kunt u via verschillende eenvoudige oefeningen zelf vergroten
  • In Balans bijeenkomsten bestaan en worden door het hele land gegeven