Streekproducten: beter voor mens én milieu
De vraag naar duurzame streekproducten groeit. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook gezonder voor de mens. Gaat u mee in deze trend en verkleint u zo uw voedselafdruk?
Trendsetters in de culinaire wereld doen het al jaren: koken met seizoensgebonden streekproducten. De toenemende aandacht voor het welzijn van mens en milieu zorgt ervoor dat de vraag naar streekproducten nu ook in de supermarkt toeneemt. Uit onderzoek van een grote supermarktketen blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders (83%) het liefst streekproducten in de plaatselijke supermarkt koopt.
Authentiek en ambachtelijke voeding
Waar komt die groeiende vraag naar streekproducten vandaan? Consumptiesocioloog HansDagevos zegt hierover tegen RTL Nieuws: “Die grote ketens waarbij voedsel de wereld over gesleept wordt, daar hebben mensen genoeg van. We zijn gevoelig voor authentiek en ambachtelijk geproduceerd eten en streekproducten voorzien in die behoefte. En omdat er steeds meer bedrijven op inspelen, is er ook meer aanbod voor consumenten, wat weer leidt tot meer vraag naar dit soort producten en tot meer consumptie”.
Verzekerd van een vers product met goede smaak
Met de komst van de massaproductie is ook het productieproces van voedsel onduidelijker geworden. Daarmee rijst ook de vraag: wat zit er nou allemaal precies in ons eten? De etiketten met e-nummers, emulgators, toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen, maken het niet overzichtelijker. Met streekproducten bent u verzekerd van versheid, dat er geen gekke toevoegingen in de producten zitten en dat het product een goede smaak heeft. Daar komt nog bij dat streekproducten beter zijn voor het milieu. Dat zit ‘m aan de ene kant in het feit dat er niet onnodige verpakkingsmaterialen worden gebruikt en aan de andere kant dat de kilometers die het product aflegt beperkt zijn, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot.
Het mag wat kosten
Aan al die voordelen hangt ook een prijskaartje. De productie van streekproducten is nu eenmaal kleinschaliger en daardoor ook duurder. Toch is de gemiddelde consument bereid om 8% meer te betalen voor een streekproduct, zo blijkt uit het onderzoek ‘De marktpotentie van streekproducten’ van onderzoekers van Wageningen UR.
Wat is uw voedselafdruk?
Lokale producten zijn dus niet per se beter voor uw portemonnee, maar vaak wel voor uw gezondheid en zeker ook voor het milieu. Wist u dat voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander ruim twee voetbalvelden nodig zijn? Die ruimte is er simpelweg niet. Dit wordt ook wel de voedselafdruk genoemd. Door te kiezen voor streekproducten draagt u een klein stapje aan het verlagen van uw voedselafdruk. Doe de test van het Voedingscentrum en weet wat uw voedselafdruk.