Wat is er leuker dan samen met uw buur- of kleinkinderen zélf ijsjes maken? Het is simpel, gezellig én een stuk gezonder dan veel kant-en-klare varianten. Bovendien is het een heerlijke activiteit waarbij u samen iets maakt én meteen iets lekkers in huis hebt.

We zetten drie gezonde recepten op een rij. Van makkelijk tot een tikkeltje uitdagender. Perfect om mee te beginnen, of juist om een middagje creatief bezig te zijn.

1. Fruitwaterijsjes – makkelijk & kleurrijk

Dit is het perfecte beginrecept. U heeft slechts een paar ingrediënten nodig en kinderen kunnen volop meehelpen. Bovendien ziet het er prachtig uit.

Wat heeft u nodig?

  • Vers fruit: bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen, kiwi, mango of druiven

  • Water of kokoswater

  • Eventueel een klein beetje honing of citroensap

  • IJsvormpjes en stokjes

Zo maakt u het:
Snijd samen met  het fruit in stukjes. Laat hen zelf de vormpjes vullen met hun favoriete fruit. Giet er dan water of kokoswater overheen tot ze vol zijn. Even in de vriezer – en na een paar uur hebt u frisse, kleurrijke ijsjes.

 

2. Romig banaan-ijs – iets romiger, maar nog steeds gezond

Banaan-ijs is een klassieker onder de gezonde traktaties. Het heeft de structuur van roomijs, maar bevat geen room of toegevoegde suiker. Perfect dus als alternatief voor kant-en-klaar ijs.

Wat heeft u nodig?

  • Rijpe bananen (minstens 2)

  • (Optioneel) een lepel pindakaas, cacaopoeder of een paar stukjes pure chocolade

  • Blender of keukenmachine

Zo maakt u het:
Snijd de bananen in plakjes en vries ze minstens 4 uur in. Daarna samen in de blender stoppen tot het een zachte, romige massa wordt. Eventueel kunt u smaken toevoegen zoals pindakaas of een snufje kaneel. Meteen opscheppen of nog even invriezen voor een stevigere bol.

 

3. Tropisch yoghurtijs – een stapje uitdagender (en zó de moeite waard)

Dit ijs vraagt iets meer voorbereiding en mixen, maar het resultaat is alsof u een ijssalon in huis heeft.

Wat heeft u nodig?

  • 250 ml (plantaardige) yoghurt of Skyr

  • 150 gram diepvries mango of ananas

  • 1 eetlepel honing of agavesiroop

  • 1 eetlepel kokosrasp

  • Eventueel een scheutje vanille-extract

  • Blender of staafmixer

Zo maakt u het:
Meng alles samen in de blender tot een glad geheel. Giet het in ijsvormpjes of een bakje. Laat het minstens 6 uur in de vriezer staan. Roer tussendoor een paar keer om ijskristallen te voorkomen.

Waarom zelf ijs maken zo leuk is

✔️ U weet precies wat erin zit
✔️ U kiest zelf hoeveel (of geen) suiker u toevoegt
✔️ Het is een creatieve én lekkere activiteit
✔️ U maakt samen mooie herinneringen
✔️ Kinderen eten ongemerkt meer fruit

Tot slot: een herinnering om op te eten

Samen ijsjes maken is meer dan alleen iets lekkers in elkaar draaien. Het is lachen om gesmolten vingers, samen smaken proeven, vormpjes vullen, en natuurlijk trots zijn op het resultaat. Of het nu een simpel waterijsje is of een tropische ijsklassieker, het moment samen is vaak net zo zoet als het ijs zelf.

Dus trek die vriezer open, verzamel wat fruit en laat de zomer maar komen!