U bent 24 uur per dag bezig met uw diabetes, maar toch ziet u nog steeds niet de resultaten die u wenst. Dit kan zeer frustrerend en vermoeiend zijn, vooral als u zich bewust bent van het belang van goede bloedglucosewaarden. Dit kan leiden tot een situatie die we een ‘diabetes burn-out’ noemen.

Het verschil met een ‘gewone’ burn-out?

Bij een diabetes burn-out wilt u even niets te maken hebben met uw diabetes. De dagelijkse stress die diabetes met zich meebrengt, wordt te veel voor u. U zegt afspraken en controles af en u doet geen metingen meer. Wanneer u een diabetes burn-out heeft, raakt u vaak in een vicieuze cirkel waarbij uw bloedsuikers ontregeld raken en uw gevoelens over uw diabetes alleen maar verslechteren. Desondanks blijft u gewoon functioneren in uw dagelijks leven, zowel thuis als op het werk. Dit verschilt van een ‘gewone’ burn-out.


Oorzaken van een diabetes burn-out

U doet enorm uw best, maar uw HbA1c blijft hoog. U bent ontevreden over de tijd waarin uw bloedsuiker binnen een gezond bereik ligt. Of u probeert af te vallen, maar uw gewicht blijft hetzelfde, ondanks al uw inspanningen. Dit kan gevoelens van angst en schuld oproepen. U probeert nog harder, maar uiteindelijk wordt het te veel voor u. U heeft het gevoel dat u het niet meer aankunt, en dit gevoel wordt steeds erger. Vooral mensen die weten hoe belangrijk goede bloedsuikerwaarden zijn, lopen risico op een diabetes burn-out.

Tips voor omgaan met een diabetes burn-out

  • Vraag om hulp bij uw behandelaar(s). Als dat nodig is, kunnen zij u doorverwijzen naar een psychotherapeut die ervaring heeft met diabetes. Hoe eerder uw situatie wordt herkend, hoe beter.
  • Blijf in beweging. Beweging kan uw humeur verbeteren en een positief effect hebben op uw diabetes.
  • Let op uw voeding. Eet regelmatig en gezond. Vermijd het drinken van alcohol, aangezien dit uw herstel kan vertragen.
  • Onderneem leuke activiteiten. Doe dingen waar u energie van krijgt, alleen of met anderen.
  • Probeer mild voor uzelf te zijn. Het ligt niet aan u, maar aan de last die diabetes met zich meebrengt. U kunt een diabetes burn-out overwinnen.

Verschil tussen een diabetes burn-out en depressie

Een diabetes burn-out is niet hetzelfde als een depressie, maar het kan wel leiden tot een depressie. Bij een depressie voelt u zich meestal somber over alles. Bij een diabetes burn-out gaan de negatieve gevoelens meestal alleen over diabetes. Depressie heeft ook fysieke effecten, zoals slaap- en eetproblemen en vermoeidheid, naast de emotionele gevolgen.

Meer weten over diabetes? Kijk op de website Diabetes Vereniging Nederland (DVN).