DVN krijgt geregeld mailtjes of telefoontjes smet vragen over diabetes. Wat zijn de meest gestelde vragen en misschien nog wel belangrijker: wat zijn de antwoorden die er worden gegeven?

 

1. Als ik gewicht verlies kan ik dan genezen van diabetes type 2?

In veel gevallen kan je kan je er bij type 2 diabetes door gezonde voeding, veel bewegen en gewichtsverlies ervoor zorgen dat je lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline. Vaak kun je dan minder medicijnen gebruiken en in sommige gevallen kan je er helemaal mee stoppen. Als je helemaal met medicijnen kan stoppen blijf je vaak wel onder controle bij de huisarts. Helaas werkt dit niet bij iedereen met diabetes type 2. In sommige gevallen spelen er andere factoren mee waardoor je wel medicijnen moet blijven gebruiken. Ook bij een gezonde leefstijl.

2. Wat is het verschil tussen type 1 diabetes en type 2 diabetes?

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Hierdoor kan het lichaam geen insuline meer produceren. Type 1 diabetes ontstaat meestal in de kindertijd of adolescentie, maar kan ook later in het leven ontstaan.  Mensen met Type 1 diabetes moeten dagelijks insuline toedienen via injecties of een insulinepomp om hun bloedsuikerspiegel te reguleren, dit omdat hun alvleesklier helemaal geen insuline meer produceert. De oorzaak van Type 1 diabetes is onbekend.

Type 2 diabetes wordt vaak in verband gebracht met levensstijlfactoren, zoals overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en een ongezond dieet. Het treedt op wanneer het lichaam insuline niet effectief kan gebruiken, dat noemen we insulineresistentie. Insulineresistentie kent verschillende gradaties. In veel gevallen richt de behandeling van Type 2 diabetes op dieet- en levensstijlaanpassingen. Bij sommige mensen werkt dat niet of is de ziekte al zo ver gevorderd dat er medicijnen nodig zijn om de bloedsuikerspiegel te beheersen. Type 2 diabetes komt meestal voor bij volwassenen vanaf de middelbare leeftijd, maar het kan zich ook op jongere leeftijd ontwikkelen, vooral bij mensen met risicofactoren. Bijvoorbeeld als er diabetes in je familie voorkomt, je van hindoestaanse afkomst bent of als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

 

3. Als ik Type 2 diabetes heb wat kunnen daarvan de gevolgen op mijn lichaam?

Diabetes type 2 is een aandoening die, als deze niet goed wordt behandeld, kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en complicaties. Een van de meest ernstige complicaties is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes. Daarnaast kan diabetes type 2 schade toebrengen aan de nieren, ogen en zenuwen. Ook is er een verhoogde kans op infecties en vertraagde wondgenezing, waarbij ernstige diabetische voetinfecties leiden tot amputatie van tenen, voeten of zelfs benen.

Op de website van DVN vind je meer informatie