Fit de dag beginnen

Uitgerust wakker worden, begint met een vast ritme.  Als u zich niet vitaal voelt in de ochtend, houdt u die vermoeidheid de hele dag vast. Het is daarom belangrijk om een goed dag -en nachtritme aan te houden. Wij geven u een aantal tips.

1. Bewegen overdag is goed. Beweeg ook vroeg in de avond

Beweeg niet alleen overdag – liefst in de buitenlucht – maar doe dat, als het kan, ook vroeg in de avond. Bewegen helpt om lichamelijk moe te worden.

2. Blijf niet te lang in bed als u niet kunt slapen

Uw bed blijft zo verbonden met slapen en niet met wakker liggen. U kunt beter in een andere kamer iets leuks doen en pas weer terug naar bed gaan als u zich slaperig voelt.

3. Medicijnen

Gebuikt u meerdere medicijnen? De combinatie van geneesmiddelen, evenals hun bijwerkingen, kunnen de slaap schaden. Uw arts kan mogelijk uw medicijnen aanpassen om de slaap te verbeteren.

4. Wat als u na het ’s nachts even wakker worden, niet snel weer in slaap valt?

Naarmate u ouder wordt, is het normaal om ’s nachts vaker wakker te worden. Raak daarvan niet in de stress. Als u in uw gedachten benadrukt dat u niet weer kunt inslapen, moedigt u uw lichaam aan om wakker te blijven. Blijf rustig en concentreer u op uw lichamelijke gevoelens.

5. Balans in drinken

Zorg ervoor dat u voldoende hebt gedronken om geen dorst te krijgen in de nacht, maar drink niet zoveel dat u er ’s nachts uit moet. Want het kan zijn dat u na uw nachtelijke plasje niet zo snel meer in slaap valt.

6. Valeriaan voor als u echt slaapproblemen hebt

De werkzaamheid is niet bewezen, maar valeriaan is een kruidenmiddel met een rustgevende werking. Verkrijgbaar als thee, tabletten of druppels. Het wordt gebruikt bij nervositeit en slapeloosheid. Het is ’t proberen waard.